Fudbal

ENGLESKI FUDBALERI KONZUMIRALI "SUPSTANCU" KOJA JE ZABRANJENA U EU, A NORMALNO SE PROIZVODI U BiH, A DAJE SE I DJECI!?

Autor Nebojša Šatara

Brojni fudbaleri u Engleskoj poput Džejmija Vardija, Denija Marfija, Markusa Rašforda, Viktora Lindelofa, Barnarda Traorea uhvaćeni su kako konzumiraju "snus", koji je zabranjen u Evropskoj uniji, a normalno se prodaje u Bosni i Hercegovini.

Izvor: YouTube/screenshot

"Snus" je materija koja sadrži tri puta više nikotina od cigarete i izaziva zavisnost i zdravstvene posljedice, naveo je engleski "Atletik", a prenio sarajevski "Kliks".

Proziveden je prvi put u Švedskoj početkom 18. vijeka, ponekad se naziva i švedskim, čiji originalni brend postoji od 1822. godine.
Gotovo svi brendovi švedskog snusa sadrže mljeveno lišće duhana, vodu i natrijum karbonat, a mogu imati i različite arome poput mente.

Snus je ilegalan u svim državama EU osim logično Švedske, ali i Australije i Novog Zelanda, a od Bregzita i u Velikoj Britaniji.
Sadrži čak 30 hemikalija i ima tri puta više nikotina od cigareta. Djeluje stimulativno i daje dodatni fizički i mentalni podsticaj, a ono što je počelo kao rješenje za živce, na kraju može da postane i bolest zavisnosti zbog čega su mnogi igrači potražili pomoć.
Među njima i neimenovani reprezentativac Engleske.

"To je kuga. Mnogi igrači ga konzumiraju. Čak i na klupi za rezervne fudbalere", prenio je sarajevski portal pisanje engleskog "Atletika".

Na kraju, pomenuti medij navodi i zaključak da su mnogi postali oprezni sa "snusom" jer čak navodno može da dovede i do pet različitih bolesti raka.