BRAVO!

OVO JE KLOPOV LIVERPUL I OVO JE ESENCIJA FUDBALA! "Vrtić" ponizio pojačanja od MILIJARDU eura, zapamtite ova imena!

Autor Nemanja Stanojčić

Jirgen Klop osvojio je prvi trofej sa Liverpulom u svojoj poslednjoj sezoni.

Izvor: Graham Hunt / AFP / Profimedia

Kvivim Keleher, Konor Bredli, Harvi Eliot, Bobi Klark, Džejden Dans, Džejms Mekonel, Džarel Kvansa, Trej Nioni, Lui Kumas. Da li na prvu loptu prepoznajete ko su oni? Male su šanse, za neke od njih vjerovatno ste prvi put čuli. Svi izuzev poslednje dvojice navedenih na ovom spisku bili su na terenu i branili boje Liverpula u finalu FA Kupa protiv Čelsija. Ako niste gledali meč, pomislili biste da je tim iz Londona sigurno pobijedio. Nije. Djeca sa "Enfilda" odnijela su pehar.

U poslednjoj sezoni Jirgena Klopa i šokantnoj vijesti koju je trofejni stručnjak nedavno saopštio tim se ujedinio. Svi su spremni da "poginu" za njega i to se vidjelo i na krcatom "Vembliju". Ima nešto u toj priči sa bajkovitim krajem, prva od moguće četiri je u vitrinama. Kako je u tome Njemac uspio? Teško je objasniti zaista, ovo što je uspio "vrtić" u crvenom dresu...

Na terenu Enco Fernandez, Moises Kaisedo, Mihailo Mudrik, Kristofer Nkunku, svi oni plaćeni preko 300 miliona eura, tu su još Ben Čilvel, Kol Palmer, Rahim Sterling, Konor Galager. Na drugoj strani strijelac pobjedničkog gola Virdžil Van Dajk, Ibrahima Konate, Endi Robertson, Aleksis Mekalister, Vateru Endo, Harvi Eliot, Kodi Gakpo, Luis Dijaz i Rajan Gravenberh. Da stvari budu još gore, Gravenberh je posle užasnog starta Kaiseda napustio teren, ušao je desni bek Džo Gomez umjesto veziste, a Moises nije dobio ni žuti karton, iako je start djelovao za siguran crveni.

Nije Klop slučajno izveo ovakav sastav i igrao sa "vrtićem". Jednostavno, morao je. Razlog je prost - povrede. Na tribinama iza klupe sjedela je postava koja je komotno mogla da osvoji ovaj pehar i prije produžetaka. Alison, Džoel Matip, Trent Aleksander-Arnold, Dominik Soboslaj, Kurtis Džouns, Diogo Žota, Stefan Bajčetić, Darvin Nunjez i Tijago. Čak su i kladionice proglasile Čelsi za favorita, mnogi stručnjaci očekivali su ubjedljivu pobjedu, ali nešto posebno postoji u toj magiji Liverpula.

Nešto neobjašnjivo, posebno i vrijedno svake pohvale. Klopov tim trenutno je prvi na tabeli u Premijer ligi, bod više ima od Mančester sitija i ta dva kluba 10. marta igraće možda i meč za titulu, mada ne treba otpisati ni Arsenal koji ima bod manje od "građana". Uz to igra protiv Slavije Prag u osmini finala Lige Evrope i glavni je favorit za trofej, a tu je i FA Kup, jedan pehar je tu, tri još su moguća.

Šta je to što čini ovu sezonu toliko posebnom? Može da se vidi i na jednom snimku baš sa "Vemblija". Dok su na terenu bili klinci, sa tribina se orila navijačka pjesma "Allez, allez", pristalice Čelsija gotovo da se nisu čule uopšte, e to je ono što pravi najveću razliku između dva kluba. Ne pomaže ni prebogati Amerikanac Tod Boli koji je došao, "odriješio kesu" i doveo skupocjene Kaiseda i Fernandeza, a njima je čas fudbala održao Vataru Endo, vezni igrač koji je stigao iz Štutgarta za oko 15 miliona eura.

Kako je to djelovalo iz ugla stručnih ljudi i bivših fudbalera. Ako je Džejmi Karager subjektivan kao legenda Liverpula, onda riječi Gerija Nevila imaju dodatnu težinu, em navija za Mančester junajted, em i sam tvrdi da jedva čeka Klopu da vidi leđa zbog svih uspjeha, ali ni on nije mogao da ne pohvali tim koji vodi Njemac. "U produžecima igraju Klopova djeca protiv plavih promašaja od milijardu funti". Ta rečenica odjekuje u Engleskoj dan kasnije i jasno aludira na to da je Čelsi potrošio preko milijardu funti na pojačanja od dolaska Bolija.

Pep Gvardiola jeste uspješniji, ima više titula, ali on to radi na drugačiji način, dovođenjem skupocjenih pojačanja i kupovinom igrača na pozicijama koje nedostaju. Da li bi on uspio da osvoji titulu sa timom koji smo naveli na početku teksta? Teško... Njegov način rada nije stvaranje igrača kroz akademiju.

Po završetku meča svi ti omladinci slikali su se zajedno, bio je tu i Aleksander-Arnold koji je takođe ponikao u akademiji, da pojasnimo i dodatno koliko je važno imati prave skaute i ljude na pravim pozicijama. Kvansa je došao u akademiju sa osam godina, kao i Dans, Kumas je imao 11, Mekonel 15, Bajčetić, Bredli, Klark, Doak i Nioni sa 16. Svi oni samo su primjeri da se naporan rad isplati i da se rezultat vidi. Neki od njih već sada nemaju strah, primjer je Mekonel koji je u 87. minutu zamijenio Mekalistera i odigrao perfektan meč, imao je najviše dodavanja (34), dodavanja u završnoj trećini terena (15), bio je drugi po uspješnosti dodavanja (87 odsto i po broju dodira sa loptom (47). Svijetla budućnost čeka njih i onoga ko dođe kao zamjena za Klopa na kraju sezone, prvi pik je Ćabi Alonso iz Leverkuzena, možda se ta dva tima i susretnu u završnici Lige Evrope.

Klop je završio svoju misiju, odlazi za nekoliko mjeseci i želi da u svoje zavještanje uvrsti još trofeja. Tri su moguća, koliko će ih osvojiti? Odgovor će stići uskoro. Snove niko ne može da oduzme ni njemu ni navijačima, ono što je sigurno jeste da će se svako od njih boriti do poslednje kapi znoja. Za Klopa, za Liverpul, za navijače. To je esencija fudbala, to je "Enfild", mjesto gdje magija zaista postoji...

I još jedna stvar je sigurna, kako god da se završi, sa tribina će se oriti "You'll never walk alone", gdje god da završi, Jirgen sigurno neće hodati sam.