Fudbal

PREMINUO SVJETSKI ŠAMPION U FUDBALU: Iz penala "oteo" Maradoni titulu na Mundijalu!

Autor Milutin Vujičić

Čuveni njemački fudbaler Andreas Breme preminuo od posledica srčanog udara.

Izvor: FRANK KLEEFELDT / AFP / Profimedia

Legendarni njemački fudbaler Andreas Breme preminuo je u 64. godini od posledica srčanog udara, javljaju mediji u Njemačkoj. Tokom svoje fudbalske karijere postao je najpoznatiji po golu koji je dao u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji koji je "pancerima" donio šampionsku titulu protiv Argentine.

Prema i dalje nezvaničnim informacijama, Breme je doživio infarkt u svom domu u Minhenu prethodne noći. Prevezen je odmah u bolnicu, ali ljekari nisu uspjeli da ga spasu. Navodno, već duže vremena je imao i problema sa zdravljem, a potpuno ga je slomila smrt svog nekadašnjeg trenera i mentora Franca Bekenbauera, koji je preminuo prije samo mjesec dana. Njih dvojica su zajedno, kao selektor i fudbaler, donijeli Zapadnoj Njemačkoj titulu prvaka svijeta.

Andreas Breme
Izvor: YouTube/CEDRIK

Breme je inače nekadašnji fudbaler nekoliko niželigaša u Njemačkoj koji je "eksplodirao" u Kajzerslauternu osamdesetih godina. Potom je od 1986. do 1988. igrao za Bajern, da bi potom nastupao još četiri godine za Inter, pa jednu za Saragosu. Karijeru je završio u Kajzerslauternu 1998. godine, kao šampion Njemačke.

Čuveni fudbaler je sa reprezentacijom Njemačke, u kojoj je redovno pokrivao mjesto "lijevog spoljnog", igrao i finale Svjetskog prvenstva 1986. godine i finale Evropskog prvenstva 1992, ali je tu morao da se zadovoljni srebrnom medaljom. Ukupno, odigrao je 86 mečeva za "pancere" i postigao osam golova, od kojih je onaj iz penala u 85. minutu na "Olimpiku" protiv Maradone daleko najvažniji.

Inače, prije sedam godina, Andreas Breme je posjetio Novi Sad i imenovan je za "savjetnika u Vojvodini", međutim to je bila samo protokolarna funkcija koja je nestala sa odlaskom tadašnjeg rukovodstva.