Fudbal

UPERILI "PIŠTOLJ" U GLAVU I STAVILI RUKU NA USTA: Najpotresnije izvođenje himne ikada! (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte zašto čitav svijet priča sceni tokom intoniranja himne DR Konga.

Izvor: Twitter/ Kilian Ngueda/Screenshot

Obala Slonovače i Nigerija boriće se za titulu na Afričkom kupu nacija, međutim nakon polufinalnih mečeva - nisu oni u fokusu. To su fudbaleri Demokratske Republike Kongo koji su i prije nego što je susret počeo, privukli veliku pažnju javnosti i to ne samo u Africi, nego širom planete.

Razlog je potresna scena za vrijeme intoniranja himnje uoči polufinalnog susreta kada su svi fudbaleri Konga protestovali protiv brutalnog građanskog rata i miliona poginulih u poslednjih trideset godina u ovoj zemlji. Svi fudbaleri su odlučnu ustali protiv ubijanja, mučenja i svake druge vrste nasilja, pa su tako simbolično za vreme intoiranja himne jednom rukom pokrili usta, dok su drugom "uperili" pištolje sebi u glavu.

Ova simbolična poruka već je obišla čitavu planetu i tako je skrenula pažnju na nimalo dobru situaciju u DR Kongu, a vrijedi istaći da je više od milion ljudi napustilo ovo područje od početka rata. Uz sve to, dva miliona djece je u opasnosti od umiranja od gladi, što je jasan pokazatelj stanja u državi.

Nažalost po igrače DR Konga, izgubili su ovaj meč 1:0, ali će ova scena ostati zauvijek upamćena:



Tagovi