Šta kažete?

NOVI KLUB HOĆE U PREMIJER LIGU, A NIJE IZ ENGLESKE: Navijači se bune, ali sve je spremno da pokore engleski fudbal!

Autor Nikola Lalović

Belfast junajted u Premijer ligi, kako vam se to čini?

Izvor: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dugo se pričalo o tome da bi Seltik i Rendžers mogli da pojačaju Premijer ligu, ali škotski velikani nikada na kraju nisu pristupili engleskom takmičenju. Ipak ima nekoliko klubova van Engleske koji su u engleskom fudbalskom sistemu poput Kardifa, Svonsija, Njuporta, Reksama i Čestera. Sada bi mogao da im se pridruži još jedan klub!

Severna Irska želi da ima klub u engleskom takmičenju, a nakon što je devedesetih bilo ideja da se Vimbldon prebaci u Belfast, što je bila ideja podržana i od Tonija Blera, sada je izgleda blizu da tim iz Belfasta zaigra u engleskoj fudbalskoj piramidi. 

Planira se formiranje kluba koji se zove Belfast junajted koji bi igrao na novom stadionu u Belfastu kapaciteta 40.000 gledalaca. Traži se investitor koji bi uložio novac, a iako Severna Irska ima bogatu tradiciju fudbala i lokalnih rivalstava, klubovi poput Linfilda, Kolerejna i Krusejdersa su poluamaterski.

Naravno Belfast junajted ne bi mogao odmah u Premijer ligu, ali nije ni plan da krene sa dna engleske piramide već iz Lige dva, koja je četvrti rang takmičenja. Nakon toga bi se tim probijao ka vrhu. Ipak navijači u Severnoj Irskoj većinski nisu za ovu ideju jer smataju da bi ona ubila već jako slabu domaću ligu.