Fudbal

KLOP ILI GVARDIOLA?

Autor Balša Janković

Mančester siti i Liverpul, Gvardiola i Klop - vrijeme je za još jedan meč zbog kojeg će podrhtavati Ostrvo.

Izvor: Profimedia

Mančester Siti će danas ugostiti Liverpul u utakmici koja bi mogla oblikovati tok trke za naslov prvaka u Premier ligi - ali Jurgen Klopp kaže da to nije test koliko su Redsi blizu prvaka.

Siti je osvojio pet od zadnjih šest naslova, a Liverpool je osvojio drugi - jedina dva šampiona od Čelzijevog trijumfa 2017. godine.

Bivši trener Bajerna iz Minhena Gvardiola i bivši trener Borussije Dortmund Klopp suočili su se više nego s bilo kojim drugim menadžerom - 28 puta. Klopp je pobijedio 11, a Guardiola je bio uspješan u 10.

"Učinio me boljim", rekao je Guardiola o Kloppu.

"On i njegovi timovi, ovdje i Dortmund, uvijek su bili veliki rivali. To su dobre igre za oboje, pozitivan pristup i uvijek atraktivni. Učinio me boljim menadžerom kroz svoje timove."

U dvije od posljednje tri sezone, Redsi su bili daleko od titule - ali opet izgledaju kao prava prijetnja.

Pobjeda Liverpoola nad trenutno vodećom ekipom, u prvoj utakmici Premier lige nakon reprezentativne pauze, vratila bi ih na vrh prvi put od maja 2022.

"To nije test koliko možemo da se približimo Sitiju, to je samo super uzbudljiva fudbalska utakmica", rekao je Klopp.

"Ali za nas se ne radi o tome da budemo uzbuđeni, moramo se pravilno pripremiti i znamo da moramo dati sve od sebe kako bismo dobili priliku. Onda je na nama da je iskoristimo." 

Siti je pobijedio u posljednje 23 domaće utakmice, a još jedna bi izjednačila rekord uzastopnih pobjeda engleskog prvoligaša, koji je Sunderland postavio između decembra 1890. i aprila 1892.

"Pa, znam da što duži niz traje, veća je vjerovatnoća da će se završiti", rekao je Klopp.

Liverpul je osvojio samo jedno od svojih proteklih 14 gostovanja u Premier ligi protiv Sitija - pobjeda od 4-1 u Kloppovom prvom gostovnju Etihadu u novembru 2015.

Pali su sa 4-1 u Mančesteru prošle sezone kada se rano otvaranje Mohameda Salaha 1. aprila pokazalo kao lažna zora za goste.

Izvor: Profimedia

Mančester Siti ulazi u utakmicu s bodom više od Liverpoola i Arsenala na vrhu, a Tottenham i Aston Villa takođe su na tri boda od vodećih.

Ovo je prvi put da je City na vrhu tabele Premijer lige nakon 12 utakmica od 2018-19.

Njihovih 28 bodova nakon 12 utakmica slično je ili bolje nego u protekle tri sezone, kada su takođe osvojili ligu (20 bodova u sezoni 2020-21, 26 u sezoni 2021-22 i 29 prošle sezone).

U sezoni 2020-21 bili su deveti. Sledeće sezone bili su treći, a prošle sezone drugi.

No, to je i dalje daleko od njihovih najboljih početaka - 34 i 32 boda nakon 12 utakmica u 2017-18 i 2018-19.

Izvor: Profimedia