Bliski istok

ARAPI SUVIM ZLATOM PLATILI FUDBALSKE ZVEZDE: Stigao i Nejmar, Mitar blizu Sergeja, a evo koga su sve doveli!

Autor Marina Periškić

Mnoge fudbalske zvezde otišle su na Bliski istok gde će u novoj sezoni nastupati za klubove iz Saudijske Arabije.

Izvor: Profimedia

Fudbaleri iz Evrope masovno su napustili svoje klubove i otišli da se oprobaju u saudijskoj ligi a najzvučajnija imena koja su se našla na listi su Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Ngolo Kante, pa i naš srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić, kao i mnogi drugi. Prvo kolo Premijer Liga Saudijske Arabije počelo je 11. avgusta a sada tamo možemo da gledamo ono što smo do pre samo godinu dana videli u "ligama petice". Arapi su za "premeštanje" evropskog fudbala na Bliski istok potrošili ukupnih 474 miliona evra.

Al Hilal je potrošio ubedljivo najviše novca na fudbalere u zadnjih godinu dana 178 miliona evra. Najzvučnije pojačanje definitivno je reprezentativac Srbije Sergej Milinković-Savić koji je iz Lacija prešao za 40 miliona evra. Kalidu Kalibu je prešao iz Čelsija za 23 miliona evra. Ruben Neves pojačao je redove Al Hilala za 55 miliona evra, a tu je još i Malkom (Zenit) koji je plaćen čak 60 miliona evra. Čeka se još transfer Nejmara, koji se pocenjuje za 100 miliona, za koliko će kasa Al Hilala biti olakšana. Još uvek se spekuliše da li će Aleksandar Mitrović pojačati redove Al Hilala, sa kojim bi klub završio prelazni rok. 

Klub Al Ahli je drugi po izdvojenom novcu za nove igrače - čak 121,70 miliona. Roberto Firmino došao iz Liverpula u Saudijsku Arabiju nakon što mu je istekao ugovor. Frank Kesi je takođe u redove Al Ahlija stigao za 12,50 miliona evra iz Barselone. Al Ahil doveo je još dva atraktivna fudbalera iz Premijer lige a reč je o Rijad Mahrezu iz Mančester sitija koji je bio "težak" 35 miliona i Alan Sen Maksiman iz Njukasla za 27,2 miliona. Među glavnim pojačanjima je i Rodžer Ibanjez iz Rome koji je kupljen za 28,50 miliona.

Al Nasr je takođe investirao dosta novca (77,60 miliona), a sve je počelo dolaskom Kristijana Ronalda zimus kada je pokrenuo lavinu transfera. Portugalac deli svlačionicu sa zvezdama kao što su reprezentativci Hrvatske Marcelo Brozović 18 miliona i Senegala Sadio Mane za 30 miliona. Oni su već počeli da sarađuju na način koji je klub i predvideo pošto su proteklog vikenda osvojili prvi trofej u vidu Arapskog kupa šampiona.

Al Itihad je u samom vrhu po pojačanjima u prelaznom roku sa ukupnih 75,80 miliona , pa je tako odneo visoko četvrto mesto u transferima saudijske lige. Najpoznatiji su Fabinjo 46,70 miliona evra i Ngolo Kante bez obeštećenja, kao i Karim Benzema, a njihov novi saigrač Žota pojačao je klub za 29,10 miliona.

Al Itifak je doveo Hedersona (Liverpul) za 14 miliona, i zvezdu Francuskog tima Dembelea koji je nosio dres Olimpika iz Liona bez obeštećenja. Za sva pojačanja ukupno je izdvojio 20,90 miliona. Dugo je trajala saga oko dolaska Hendersona iz Liverpula nakon što je trener Klop uradio je sve što može da zadrži kapitena, koji je dolaskom u Al Itifak postao jedan od najplaćenijih fudbalera sveta i sarađivaće sa još jednom legendom "redsa". Stiven Džerard predvodi ovaj arapski klub i jedan je od najplaćenijih trenera današnjice.