Fudbal

DONESENO ŠOK RJEŠENJE ZA STADION SAN SIRO! Evo šta će se dogoditi sa domom Milana i Intera!

Autor Marina Periškić

Stadion "San Siro" neće biti srušen, kako su se ranije nadali čelnici uprave Intera i Milana.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Drama o italijanskom stadionu "San Siro" u Milanu se nastavlja. Mnogi su se nadali da će dom fudbalera Intera i Milana biti srušen i na istom mjestu podignut novi moderniji stadion, međutim konačna odluka je da nema rušenja ove građevine koja postoji još od 1925. godine. Zvaničnim dokumentom Nadzorne službe za arheologiju i pejzaš opštine Milano, saopšten je stav službe koji jasno kaže da nema ništa od rušenja stadiona. Takođe navode da ukoliko im to ne odgovara, čelnici mogu da potraže nova mjesta za svoje klubove. Tereni koje odmjeravaju oba kluba su Rocanu i San Donatu, predgrađima Milana. 

Navedena su dva ključna razloga zašto pomenuta služba ne dozvoljava da se ovaj stadion pretvori u prah. Prvi razlog leži u prstenu stuba koji je izgrađen 1950. godine i koji čini objekat posebnim. On ima jedinstvene karakteristike spiralnih rampi, koje animiraju zidove i izgledaju kao da se pokreću. Drugi razlog je što će ovaj stadion 2025. godine slaviti 70. godina od otvaranja.

"Drugi prsten predstavlja konstruktivno rješenje napravljeno od 132 portala sa relativnim konzolnim rebrima koji čine okosnicu koja podržava tribine, stepenice, pristupne rampe, police i servisne staze. Od posebnog je interesa i dizajn portala koji imaju formu dvije dijagnolano ispružene ruke (jedna van starog obodnog zida istog), nazvane u slengu gradilišta: slon i žirafa.", napisala je Emanuela Karpani u dokumentu.

Plan grada Milana je da klubovi ostanu u Milanu, ili bar jedan od njih. Druga mogućnost je da se pored već postojećeg San Sira otvori novi stadion na kojem bi mogao da igra Inter ili Milan. Gradonačelnik se ne slaže sa ovom odlukom, kao ni čelnici kluba jer dijele mišljenje da će biti ekonomsko teško održavati objekat u kom se neće igrati utakmice ukoliko oba kluba napuste Milano. Ostalo je da sačekamo odgovor klubova, da li će se praviti novi stadion ili će ipak doći do selidbe.

BONUS VIDEO:

Tagovi