AUUU

KO JE NAJBOTAGIJI FUDBALER NA SVIJETU? Ni Ronaldo ni Mesi - za njega sigurno nikad niste čuli!

Autor Nemanja Stanojčić

Nisu u pitanju ni Kristijano Ronaldo ni Lionel Mesi, već Faik Bolkijah...

Izvor: Profimedia

Ko je najbogatiji fudbaler na svijetu? Većina ljubitelja sporta bi se dvoumila između Kristijana Ronalda (38) i Lionela Mesija (36). Vjerovali ili ne nisu u pitanju ni jedan ni drugi, već igrač za koga vjerovatno nikada niste čuli - Faik Bolkijah (36). On je bivši reprezenativac Bruneja i njegovo bogatstvo procjenjuje se na 20 milijardi dolara.

Novac nije stekao preko fudbala. On je sin Džefrija Blkijaha, brunejskog princa, ujedno je i bratanac brunejskog sultana Hasanala Blkijaha koji je jedan od najbogatijih ljudi na planeti i navodno se Faik nalazi u njegovom testamentu. Brunej je takođe zemlja koja je po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika među najbogatijima na svetu.

Faik je rođen u Los Anđelesu, igra na poziciji krila i prve fudbalske korake napravio je u engleskom niželigašku Njusberiju. Onda je prešao u akademiju Sautemptona, pa Čelsija i onda Lestera. Iako je u mlađim kategorijama igrao u Engleskoj, tamo nije debitovao. Profesionalnu karijeru počeo je u rezervnom timu portugalskog Maritima. Posle samo tri utakmice su mu saopštili da tamo neće dobiti minutažu.

Zbog toga je Faik otišao na Tajland. Tamo je u decembru 2021. potpisao za Čonburi, a prije dva mjeseca je promijenio klub i sada igra za Račaburi. Za reprezentaciju Bruneja, u kojoj je bio i kapiten, odigrao je šest mečeva, ali nije igrao od 2018. godine za nacionalni tim. Dao je i jedan gol i to protiv Laosa.

Faik Bolkijah
Izvor: YouTube/football review