ODLUČENO

NE SUDI FINALE LIGE ŠAMPIONA ZBOG MITINGA SA DESNIČARIMA! Kontroverzni skup mu došao glave, UEFA ga "skinula" sa spiska

Autor Milutin Vujičić

Za sada nije poznato ko će biti novi glavni sudija u finalu Lige šampiona, a odluka se očekuje danas.

Izvor: Profimedia/Marcin Bulanda / PressFocus

Poljski sudija Šimon Marčinjak bio je viđen na centru igrališta 10. juna u finalu Lige šampiona, ali po svemu sudeći UEFA će se na kraju odlučiti za nekoga drugoga. Razlog zbog kog je Sudijska komisija UEFA odlučila da razmotri druge opcije je pojavljivanje Poljaka na kontroverznom mitingu desničarske partije "Konfederacija" koji je održan 29. maja u Katovicama.

Fotografije na kojima se vidi Marčinjak su preplavile društvene mreže, a radi se o organizaciji koja je poznata po otvorenim ksenofobičnim, homofobičnim, rasističkim i antisemitičkim stavovima. S obzirom na to da UEFA ne želi da bude u centru pažnje zbog ovakvih stvari, odmah su reagovali i počeli da raspravljaju o novom glavnom sudiji finala Lige šampiona, a odluku bi zvanično trebalo da donesu u toku dana.

"Kao FIFA internacionalni sudija, pravila ponašanja i fer-plej su mi uvek bili na prvom mestu i moj cilj je da prave vrednosti prenosim i na ostale. Nikada nisam i neću tolesirati rasizam, antisemitizam ili intoleranciju što se videlo i na terenu. Uvek ću biti protiv rasizma i popularizovati samo ono što označava dobrog čoveka", poručio je Marčinjak.

Podsetimo, u finalu Lige šampiona sastaju se Mančester siti i Inter na stadionu "Ataturk" u Istanbulu, što govori da će glavni arbitar ne može da bude iz Engleske i Italije. Prethodno finale sudio je Klemon Turpan iz Francuske.