Počivaj u miru

TUGA! PREMINUO NAJBOLJI NAPADAČ U ISTORIJI BRAZILA: Posle Pelea i DINAMIT otišao u vječnost - "Napustio nas je najveći"!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Preminuo je legendarni Roberto Dinamite, najbolji strijelac u istoriji brazilskog prvenstva!

Izvor: Profimedia

Samo nekoliko nedelja nakon što su izgubili Pelea, Brazilci plaču za Robertom Dinamiteom! Najbolji strijelac u istoriji brazilskog prvenstva preminuo je u nedelju nakon duge i teške bolesti, a ove tužne vijesti potvrdio je njegov voljeni Vasko da Gama.

"S velikim bolom i neizmjernim žaljenjem moramo da saopštimo vijest o smrti najvećeg idola u istoriji kluba, Karlosa Roberta de Oliveire, Dinamitea, u 68. godini života od raka crijeva. Napustio nas je najveći od svih," objavio je klub iz Rio de Žaneira.

Dinamite je aktivno igrao od 1971. do 1991. godine i cijelu karijeru je proveo u Vasku, osim dvije kratke pozajmice i izleta u Evropu kada je u sezoni 1979/80 nastupao za Barselonu. Nakon kraja karijere bio je dugo predsjednik svog kluba, a bavio se aktivno i politikom. 

Za Vasko je postigao 190 golova u nacionalnom prvenstvu i niko nije bio ni blizu da ga stigne. Drugi na listi je Fred sa 158 golova, Romario je postigao 154, Edmundo 153, a Ziko 135. Na ukupno 1.022 utakmice koliko je igrao u karijeri dao je 864 pogotka, a za nacionalni tim Brazila je na 38 mečeva dao 20 golova. Igrao je na Svjetskim prvenstvima 1978. i 1982. godine. 

Koliko je bio veliki svjedoči i činjenica da se od njega oprostio i predsjednik Brazila Luis Ignasio Lula Da Silva. "Divio sam se njegovom napadačkom fudbalu sa tako snažnim udarcem lijevom nogom po kome je dobio nadimak", napisao je Lula.