Fudbal

ARGENTINA JE ŠAMPION, MESI JE NAJVEĆI IKAD! Najbolja utakmica u ISTORIJI fudbala - Dijego, počivaj u miru, LEO JE USPIO!

Autor Kristina Milović

Posle nestvarne utakmice, produžetaka i penal serije, Argentina je treći put u istoriji postala šampion svijeta pošto je u finalu Svjetskog prvenstva pobjedila Francusku!

Lionel Messi right winger of Argentina and Paris Saint-Germain celebrates after scoring his sides first goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Mexico at Lusail Stadium on November 26, 2022 in Lusail City, Qatar. Argentina v Mexico: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022, Lusail City - 26 Nov 2022,Image: 740382293, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE, Model Release: no
Izvor: Profimedia

Nakon 2:2 u "regularnom" djelu utakmice, usledila je drama i u produžecima. Po gol na obje strane, 3:3 na kraju 120 minuta igre i odlazak u penal seriju, a tu su se bolje snašli "Gaučosi".

Ni het-trik Kilijana Mbapea nije pomogao Francuzima da izbjegnu poraz, a milioni fanatičnig Argentinaca slave Lionela Mesija, dvostrukog strijelca u finalu koji se titulom prvaka svijeta približio statusu najboljeg fudbalera svih vremena.

Argentina je odigrala najbolje poluvrijeme na prvenstvu i tom, prvom djelu igre, napravila je ogromnu prednost do koje je došla apsolutno zasluženo.

Od prvog minuta je uspostavljena dominacija na svim djelovima terena, a Francuzi nikako nisu mogli da se podignu i počnu makar da liče na ekipu koja je stigla do borbe za "boginju".

Lionel Skaloni je taktički uništio Didijea Dešana koji je u završnici prvog dela "priznao grešku" i napravio dvostruku izmjenu.

Van terena su izašli neprimjetni Olivije Žiru i Usman Dembele koji je napravio faul nakon kojeg je Lionel Mesi doneo prednost Argentini.

Dembele je sa leđa oborio Anhela di Mariju, a Mesi je hladnokrvno donio prednost Argentini tako što je poslao loptu u jednu, a Uga Lorisa u drugu stranu.

Zatim se fudbaler Juventusa i sam upisao u strijelce i udvostručio prednost Argentine. U 36. minutu je Mek Alister fantastično istrčao kontra napad, stigao je do šesnaesterca Francuske, a onda loptu poslao na drugu stranu kaznenog prostora, gdje je Di Marija imao lak zadatak za 2:0.

Ni posle drugog pogotka Francuska se nije probudila, o čemu govori podatak da u prvom poluvremenu "Trikolori" nisu imali nijedan šut ka golu rivala.

Ni u nastavku Francuska nije izgledala ništa bolje, sve do same završnice.

A onda, u samo dva minuta, Francuska se u potpunosti vratila u meč.

Prvo je Otamendi oborio Muanija u kaznenom prostoru, a Mbape je bio siguran sa bijele tačke. Pogodio je Martinez stranu, ali nije mogao da spriječi pogodak francuskog napadača.

Odjednom smo dobili dramu u finalu, a samo minut kasnije, Mbape je donio izjednačenje. Dupli pas sa Tiramom i fantastičan udarac iz prve. Još jednom je golman Argentine morao da se pomiri sa činjenicom da nije mogao da zaustavi loptu nakon udarca fantastičnog Mbapea.

Situacija se drastično promijenila tog trenutka, što je Francuska pokušala da iskoristi kako bi došla i do trećeg gola i tako izbjegla produžetke.

Izuzetno je zanimljivo bilo i u produžecima. Prvi je završen šansama za Lautara Martineza i odličnim reakcijama Upamekana.

Drugi produžetak donio je Argentincima novu radost pošto je Mesi iskoristio veliku priliku koja mu se ukazala nakon velike gužve pred golom Lorisa.

Kapiten Argentine je u 108. minutu doveo svoj tim još jednom do prednosti, a do kraja nije ostalo puno vremena za Francusku, ali bilo je i više nego dovoljno za nove neverovatne moente.

Mbape je u samoj završnici došao do het-trika nakon još jednog penala. Posle upravo njegovog udarca lopta je pogodila Montijela u ruku, a Marčinjak je treći put u finalu pokazao na bijelu tačku.

Mbape je bio siguran u 117. minutu utakmice, a utakmica je stigla do penal serije.

Martinez je u drugoj seriji odbranio penal Komanu, a u trećoj je Čuameni šutirao pored gola, dok su za Argentinu redom pogađali Mesi, Dibala, Paredes i Montijel.