Fudbal

PRSATA ARGENTINKA I TRADICIONALNA ARAPKINJA: Nevjerovatna scena u Dohi, sudar svjetova i civilizacija na Mundijalu

Autor Mia Radulović Izvor Kurir

Nevjerovatna scena u glavnoj ulici u Dohi. I tona zimskih 32 stepena. Sudar dvije civilizacije, dva svijeta.

Izvor: kurir sport

Mjesto dešavanja ove neobične priče je Suk Vakif, najprometnija ulica u Dohi, načičkana brojnim restoranima, te prodavnicama mješovite robe, gdje možete pronaći sve od igle do lokomotive. Zapažene su dve žene, jedna obučena po savremenim standardima modernog zapadnog svijeta, sa izraženim grudima i majicom na bretele, druga u tradicionalnoj odjeći za ovo podneblje ispod koje joj se samo naziru oči.

Obje su približnih godina, nemaju više od 35 godina. Prva je Argentinka, kojoj po rukama vidimo da ništa teže od kašike u životu nije uzela. Druga je Kataranka, koja pored slikanja kanom po ženskim rukama sigurno radi i neke dodatne poslove. Zaintrigiralo je ekipu Kurira baš sve to, ali i slikanje kanom. Riječ je o Kataru, gdje se tokom Svjetskog prvenstva sudaraju civilizacije iz cijelog svijeta, prenosi Kurir.

Ekipa Kurira je zamolila Argentinku i pitala je da li smiju da je uslikaju. Tačnije tetovažu kanom na ruci. Pristala je bez problema, čak je i ponosno pokazala ono zbog čega je izgubila skoro sat vremena. Zadovoljno se osmjehnula, dok je njena drugarica koja je sjedela pored objasnila da se "smorila" čekajući je.

Sa druge strane, Kataranki nije bilo moguće vidjeti izraz lica, jer je nosila tradicionalnu odjeću za ženu sa ovog podneblja. Međutim, bila je zadovoljna. Uspjela je da napalti još jedno svoje remek djelo, a ko zna koliko ih napravi za dan, na paklenih 32 stepena u Dohi. A, cijena je nevjerovatnih 30 rijala, a to je oko osam eura.

I to je Katar danas, tokom Mundijala. Fudbal je opet ujedinio i spojio ljude.

Arapska tradicija - tetovaže koje donose sreću

Slikanje kanom je tradicija u arapskom svijetu. Tako žene oslikavaju ruke kao dio predačkog obreda koji treba da im donese sreću pred svadbenu ceremoniju. Prema predanju, kako kažu u Dohi, tetovaže predstavljaju magiju koja služi da ih zaštiti od uroka i obezbijedi im sreću i plodnost u novom domu, prenosi Kurir.