Fudbal

FAVORIT IZ SJENKE ISPAO SA MUNDIJALA: Australija SPRŽILA Dansku i otišla u osminu finala!

Autor Kristina Milović Izvor Kurir

Reprezentacija Australije pobijedila je Dansku rezultatom 1:0 i tako se plasirala u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru.

Izvor: Profimedia

Tunis je došao do istorijske pobjede protiv Francuske takođe rezultatom 1:0, ali to im nije bilo dovoljno za plasman u nokaut fazu.

Francuska je prvoplasirana, Australija druga sa istim brojem bodova ali lošijom gol razlikom.

Tunis je treći sa četiri boda, a Danci su razočarali i ostali na jednom bodu.

Danska i Australija igrali su direktan okršaj za plasman u nokaut fazu. Dancima je bila neophodna pobjeda i krenuli su ofanzivno u ovaj duel, ali vidjelo se od starta da ih ne čeka nimalo lak posao. Prijetili su i Australijanci i nisu došli da čuvaju neriješen rezultat.

Prvo poluvrijeme završeno je bez golova i bez stopostotnih šansi.

Odlučujući trenutak utakmice dogodio se u 60. minutu, kada je Leki na asistenciju Mekgrija donio vođstvo svom timu. Do kraja meča Danci su napadali, ali su to uglavnom bili jalovi napadi.

Kenguri su povremeno napadali iz kontranapada, ali nisu uspjeli da opasnije zaprijete.

Na kraju je viđena drama u završnici, Danska je imala nekoliko prilika nakon kornera i centaršuteva, ali odbranili su se Australijanci.

Izvor: Profimeda

Drama se odvijala najviše zbog druge utakmice u kojoj je Tunis većinu susreta urnisao odbranu nezainteresovanih Francuza.

Tunisu je prvo poništen gol u 8. minutu zbog ofsajda Gandrija, ali u 58. nije bilo nikakve sumnje. Kazri je napravio slalom kroz odbranu Francuske i preciznim šutem donio prednost svom timu.

Pobjeda Tunisa i remi na utakmici Danska - Australija donio bi senzacionalan prolazak Tunisa u nokaut fazu Mundijala.

Međutim, na kraju Tunišani ne samo da nisu uspjeli da se plasiraju u osminu finala, već zamalo da ostanu i bez istorijske pobjede.

Grizman je postigao gol u osmom minutu nadoknade drugog poluvremena i činilo se da je kraj utakmice. Ipak, sudija je pozvan iz VAR sobe, otišao je da pogleda video snimak, nakon čega je poništio gol Francuza zbog ofsajda.

Tako je Tunis došao do velike pobjede nad svjetskim prvacima, ali je ipak ostao bez plasmana u nokaut fazu.

Australija slavi istorijski uspjeh na Mundijalu, a teškom mukom kroz međukontinentalni baraž su uspjeli da se plasiraju na glavni turnir.