Au!

SMIJAO MU SE ČITAV SVIJET, VEČERAS SUDI NA MUNDIJALU: U Africi napravio haos, FIFA ga poslala u Katar! (VIDEO)

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Zambijac Jani Sikazve postao je popularan kada je dva puta odsvirao kraj meča koji zapravo nikada nije završen!

Izvor: Youtube/N sports/printscreen

Četvrti dan na Svjetskom prvenstvu "zatvoriće" reprezentacije Belgije i Kanade, a meč u Dohi biće posebno zanimljiv i zbog glavnog arbitra tog susreta. Na ovom susretu pravdu će dijeliti Jani Sikazve, svjetski poznati sudija iz Zambije. Doduše, čitav svijet ga zna po dvije veoma kontroverzne odluke na jednoj utakmici...

Tokom prošlogodišnjeg Kupa afričkih nacija Sikazve je stigao u centar pažnje svjetske javnosti kada je dva puta odsvirao kraj meča između Malija i Tunisa, a oba puta nije bio u pravu! Reprezentativci obje ekipe, gledaoci na stadionu i oni kraj malih ekrana ostali su u šoku kada je Sikazve u 85. minutu pokazao put u svlačionicu, ali je nakon kraće gužve na terenu odlučeno da se meč nastavi.

To nije bila jedina kontroverza na susretu, jer je Jani Sikazve presudio da je meč završen i nekoliko minuta kasnije, tačno 17 sekundi prije isteka 90. minuta! Ovog puta su se fudbaleri nakon burnih protesta razišli, a glavni arbitar meča je 25 minuta kasnije donio odluku da meč treba da se nastavi jer nije odigrana nadoknada?! Selekcija Tunisa odbila je da se vrati na teren, pa je meč ipak okončan bez dodatna tri minuta. Pogledajte šta je radio:

Jani Sikazve na Kupu afričkih nacija
Izvor: Youtube/N sports

Mali je minimalnim rezultatom savladao Tunis i kasnije obezbjedio prvo mjesto u grupi, a pregledi nakon meča pokazali su da je Jani Sikazve doživeo toplotni udar u finišu susreta. Meč se igrao po velikoj vrućini, a temperatura je uticala na arbitra koji je donio dvije kontroverzne odluke u samom finišu utakmice. Ipak, FIFA je pokazala da mu vjeruje.

Tako je arbitar iz Zambije dobio priliku da sudi na drugom Mundijalu u karijeri. Prije četiri godine u Rusiji dijelio je pravdu na mečevima Belgija - Panama i Japan - Poljska, a sada će ponovo suditi Belgijancima. Ovog puta će evropska selekcija odmjeriti snage sa Kanadom, na čijem golu će biti Milan Borjan.