Fudbal

KO DANAS IGRA NA SVJETSKOM PRVENSTVU: Na terenu 4 MOĆNE ekipe iz Evrope

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

I danas ćemo gledati četiri veoma utakmice koje nam na papiru obećavaju dobru zabavu.

Izvor: Profimedia

Prvi dan poslužio je za uvod, tokom drugog smo se zagrijali, a već u trećem smo vidjeli kako izgleda kada se na Svjetskom prvenstvu u Kataru igraju četiri meča dnevno. Taj ritam zadržaćemo i u narednom periodu, pa nas u srijedu očuekuju nove tri utakmice. Četvrtog mundijalskog dana, odnosno 23. novembra, na terenu će biti ekipe koje se nalaze u grupama E i F!

Između ostalog, na terenu ćemo gledati Hrvate koji su u Rusiji išli skroz do finala, zatim evropske velesile u vidu Njemačke, Španije i Belgije.

MAROKO - HRVATSKA (11:00)

Fudbalskim navijačima u Hrvatskoj i dalje je svježe u sjećanju "rusko ljeto", odnosno pohod do finala Svjetskog prvenstva 2018. godine. Sada je teško očekivati da će se takav rezultat ponoviti, ali Hrvatska će u Kataru imati idealnu priliku da potvrdi kako pripada samom svjetskom vrhu. U timu nema nekoliko iskusnih igrača poput Mandžukića koji su tada nosili tim, ali se čini da je Hrvatska na određenim pozicijama, posebno u defanzivi, sada kvalitetnija!

Mladi fudbaleri poput Gvardiola preuzeli su važne uloge u timu, a čini se da će selektor Zlatko Dalić imati najviše dileme u samom napadu. Marko Livaja i Bruno Petković kao dvojica najboljih igrača domaće lige moraće da preuzmu zahtjevnu ulogu i u Kataru pronađu put do protivničkih mreža. Prvi rival biće Maroko, sa čije je klupe nedavno otišao Vahid Halilhodžić. Taj rastanak značio je i povratak u selekciju Hakima Ziješa, pa sada Marokanci imaju respektabilan sastav koji se sigurno nije oprostio od drugog kruga pre početka turnira.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

NJEMAČKA - JAPAN (14:00)

Iako su na ovaj turnir došli sa "šarenim" sastavom i van prvog kruga favorita za osvajanje trofeja, da li smijemo da otpišemo Njemce? Osovinu tima čine fudbaleri Bajerna iz Minhena među kojima posebno treba gledati igrača od 250 miliona eura, a kada se tome doda ono najbolje što Bundesliga ima da ponudi, tim Hansija Flika djeluje respektabilno na papiru.

Sigurno su favoriti u duelu sa Japancima, koji nisu mnogo birali pred ovaj Mundijal. Oni su prva reprezentacija koja je saopštila konačan spisak i to "debelo" prije roka. Japanski selektor poveo je na Svjetsko prvenstvo Takumu Asana, nekadašnjeg krilnog napadača Partizana.

Izvor: Profimedia

ŠPANIJA - KOSTARIKA (17:00)

Slično kao i kod Njemaca, Španci više nisu među najužim kandidatima za osvajanje trofeja. Selektor Luis Enrike napravio je neke neobične poteze poput precrtavanja Davida De Hee i Serhija Ramosa, a to je bio i signal da će reprezentacija biti mlađa nego inače. U aktuelnom sastavu "Crvene furije" ne igra niko ko je ranije u karijeri postigao gol na Svjetskom prvenstvu!

To bi mogao da bude problem za ekipu, ali vjerovatno ne na samom startu turnira. Iako nisu previše iskusni, Španci bi trebalo da lako izađu na kraj sa Kostarikom. Reprezentacija iz Centralne Amerike na papiru djeluje kao najslabiji tim grupe, pa iako će se osloniti na igrače poput Kejlora Navasa, Brajana Ovijeda, Brajana Ruiza i Džona Kembela, odnosno njihovo ogromno iskustvo, teško će biti da ikome naprave problem.

Izvor: Profimedia

BELGIJA - KANADA (20:00)

I za kraj, poslastica! Već godinama je Belgija - koja mora da mijenja dres - jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, ali im je veliki rezultat uvijek ostajao jedan korak dalje nego što bi trebalo. Na posljednja dva Evropska prvenstva igrali su u četvrtfinalu, dok su na posljednja dva Mundijala bili u osmini finala i polufinalu. U Rusiji su pobjedom nad Englezima osvojili treće mjesto i opet nije bilo dosta! Kao da je nešto falilo najboljoj generaciji u istoriji tamošnjeg fudbala da se u potpunosti dokaže.

Sada su neki igrači tog tima već fudbalski penzioneri, pa se može reći da je generacija prošla svoj zenit. Možda će biti lakše sa iskustvom, ali mladi, gladni i žedni dolaze i neće imati puno obzira. Jedna od takvih reprezentacija je Kanada, tim u kojem su najveće zvijezde igrači koji predstavljaju budućnost svjetskog fudbala. Ima iskustva u vidu golmana srpskog porijekla Milana Borjana, Atibe Hačinsona ili Džuniora Hojleta, ali Alfonso Dejvis i Džonatan Dejvid - to su momci o kojima će se pričati narednih deceniju i po!

Izvor: Profimedia