AU!

UEFA IZBACUJE JOŠ JEDNU REPREZENTACIJU IZ KVALIFIKACIJA? Ako se to desi, "Kosovu" će biti olakšan put ka EP2024!

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

UEFA razmatra sankcije Belorusiji nakon što je Aleksandar Lukašenko povukao nove poteze.

Izvor: Profimedia

Rusija je izbačena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo zbog ratnog sukoba u Ukrajini, a njihovim stopama mogla bi i Belorusija. Iako je Belorusija regularno izvučena na žrebu prethodnog vikenda, novi potezi države, odnosno njihovog kontroverznog predsednika Aleksandra Lukašenka, mogle bi da nateraju UEFA da napravi presedan i da ih izbaci iz kvalifikacija - samim tim i da im zabrane potencijalno učešće na Evropskom prvenstvu 2024. godine.

Kao razlog za ovakvo razmatranje UEFA navodi se dogovor Lukašenka i Putina oko "razmeštanja zajedničkih regionalnih trupa" kojima se potencijalno i Belorusija uvodi u ratni sukob, pa će Aleksandar Čeferin i njegovi saradnici razmotriti sve okolnosti i neće bežati čak ni od najteže kazne, prenosi "Atletik".

Prema pisanju ovog medija, "UEFA sve vreme prati situaciju" u Belorusiji i nije isključeno da će uskoro reagovati nakon što su se njihove trupe rasporedile na granici sa Ukrajinom, a dobro je poznato da su od ranije "na tankom ledu" pošto im je prethodno pretilo i izbacivanje iz Lige nacija.

Napravljen je kompromis i Belorusija je na neutralnom terenu, i to u Novom Sadu, odigrala svoje uslovno rečeno "domaće" utakmice, ali kako nema pomaka u pogledu političke situacije - možda dođe i do većih kazni.

Ako bi Belorusija bila izbačena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u njihovoj grupi "I" ostalo bi pet reprezentacija. To su Švajcarska, Izrael, Rumunija, tzv. Kosovo i Andora, kojima bi bilo nešto lakše da se plasiraju na turnir, iako je Belorusija u redu najvećih autsajdera grupe. Za to vreme je nastao problem oko potencijalnog meča "Kosova" i Rumunije, pa će UEFA imati pune ruke posla u narednim mesecima.