ŠTA KAŽETE?

TESTIRA SE NOVO KOŠARKAŠKO PRAVILO! Hoće li ovu promjenu uvesti u Evroligu i NBA - evo šta je ideja!

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Spremaju se nove promjene u svijetu košarke...

Izvor: Printscren/Twitter/Clutchpoint

Tokom Eurobasketa sudije su često bile u centru pažnje zbog nekih svojih odluka, dosta se pričalo o potezima arbitara, a po završetku Evropskog prvenstva pojavila se nova polemika. Sprema se nova promjena pravila, tačnije u toku je testiranje te ideje u Španiji i uskoro bi mogla da se donese odluka i oko implementiranja toga u najjača evropska takmičenja, poput Evrolige.

O čemu se radi? Ideja je sledeća - ubrzavanje igre. Naime, kada tim treba da izvede loptu na svojoj polovini, više neće morati da sačeka da sudija priđe, da im da znak i da tako krene akcija. Igrači će moći sami da pokupe loptu i da je uvedu u igru. Na taj način bi došlo do ubrzanja same igre, što se vidi i na jednom snimku koji je pokrenuo debatu na društvenim mrežama.

Postavljen je snimak sa meča Manrese i Huventuda iz Badalone na kom se vidi upravo takva situacija. Lopta izlazi u aut, igrač je uzima i ekspresno izvodi aut, baca saigraču u kontri koji dolazi do lakih i brzih poena krajem treće četvrtine. Taj klip je stigao i do američkog portala "ClutchPoints", pa je tako postavljeno i jedno zanimljivo pitanje. "Da li bi ovo pravilo učinilo NBA ligu boljom ili lošijom?" Navijači su pisali komentare i mišljenja su oprečna, neki smatraju da bi "to poboljšalo igru i donijelo više poena", dok drugi pišu da bi "to loše uticalo na defanzivnije timove koji vole da postave odbranu". Šta vi kažete?