IN MEMORIAM

TUGA - PREMINUO LEGENDARNI GOLMAN PARTIZANA: Crno-bele napustio jedan od najboljih u istoriji fudbalskog kluba!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Partizan je izgubio legendu, Milutina Šoškića!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Tužna vest iz redova Partizana, preminuo je legendarni čuvar mreže Milutin Šoškić! Čuveni golman crno-belih umro je u 84. godini.

Dres Partizana nosio je između 1955. i 1966. godine, da bi golmansku karijeru završio u nemačkom Kelnu za koji je branio narednih pet godina. Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 50 puta.

Fudbalsku karijeru počeo je još kao dečak, a sa 11 godina bio u Crvenoj zvezdi. Nakon šest meseci preselio se u Partizan, čija je legenda postao i u kojem je proveo najveći deo svog života. Punih dvadesetak godina igračku karijeru je gradio u Partizanu, od pionirskog uzrasta pa sve do prvog tima sa kojim je igrao finale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Bio je čuvar mreže u najvećoj generaciji crno-belih, a 11. maja 1966. godine stajao je među stativa na među protiv Real Madrida. Crno-beli su taj susret izgubili (2:1) iako su vodili golom Vasovića, a generacija "Partizanovih beba" postala je kult stotinama hiljada navijača koji su se u narednim sezonama zaljubljivali u crno-bele.

Kao reprezentativac Jugoslavije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, a istog leta i srebro na Evropskom prvenstvu. Bio je deo nacionalnog tima i na Mundijalu u Čileu 1962. godine, kada je reprzeentacija stigla do polufinala!

Nakon igračke karijere Šole ili "Majk", kako su ga povremeno zvali, bavio se trenerskim poslom. Vodio je OFK Beograd i Kikindu, bio pomoćni trener Partizana i godinama radio kao trener golmana u reprezentaciji SAD. Poslednjih godina se zbog krhog zdravlja retko pojavljivao u javnosti, ali je smogao snage da na večni počinak isprati Dragoslava Šekularca, svog velikog prijatelja iz igračkih dana.

Tagovi