Neverovatno!

NEMAJU LIGU, A IGRAJU GRUPNU FAZU U EVROPI: Najveća senzacija UEFA takmičenja, švajcarski drugoligaš iz Lihtenštajna!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Klub koji je toliko bolji od ostalih u svojoj zemlji da prvenstvo igra u susednoj plasirao se po prvi put u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Izvor: Twitter/SweeperPod/printscreen

Kada je UEFA uvela Konferencijsku ligu, treći stepen takmičenja evropskih klubova odmah je delovalo kao prilika da ekipe iz fudbalski manje razvijenih zemalja zaigraju u grupnoj fazi nekog takmičenja. U prve dve sezone imamo brojne primere za to, ali je ekipa Vaduc ipak izuzetak o kojem mora posebno da se piše!

Ekipa Vaduca dolazi iz zemlje koja uopšte nema fudbalsku ligu, šansu da igra Evropu dobija osvajanjem kupa, a inače se takmiči u drugom rangu švajcarskog fudbala. Reč je o predstavniku Lihtenštajna i najboljem fudbalskom klubu iz te zemlje!

Ekipa koja je svojevremeno iz kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisala Vojvodinu, sada je napravila jednu od najvećih senzacija evropskog fudbala. Takmičenje su počeli u drugom kolu kvalifikacija i od tada preskočili tri prepreke da bi se domogli grupne faze Konferencijske lige! Prvo je stradao Koper, zatim Konjaspor, a na kraju i bečki Rapid, najzvučnije ime na njihovom putu.

Zanimljivo je da u ovih šest mečeva Vaduc ima uobičajen način funkcionisanja - remi na svom terenu i pobeda u gostima koja im u konačnom zbiru obezbeđuje prolaz u sledeću fazu. Tako će se Vaduc, koji ima koeficijent od samo 5.500 bodova naći u grupnoj fazi i tamo nastaviti da živi svoju bajku.

Ona traje već decenijama, ali sada su počele da se ispisuju najlepše stranice klupske istorije. Fudbalski klub Vaduc osnovan je 1932. godine i četiri godine kasnije osvojio je prvu šampionsku titulu u svojoj zemlji. Ipak, fudbalsko prvenstvo Lihtenštajna ne postoji nakon Drugog svetskog rata, pa je Vaduc kao najbolji klub počeo da se takmiči u fudbalskom sistemu Švajcarske, gde je nekoliko puta osvajao drugu ligu.

Paralelno sa tim, Vaduc učestvuje u Kupu Lihtenštajna koji je do sada osvajao čak 48 puta! Pored toga, imaju i 13 finala u ovom takmičenju, a i jedini su tim iz te države sa zapaženijim rezultatima u Evropi. Zapravo, Vaduc je jedan od samo četiri tima iz Lihtenštajna koji su ikada odigrali neki evropski meč. Oni imaju 84 meča u Evropi, a ostala tri predstavnika ukupno deset susreta!

Ovako je tim iz Lihtenštajna proslavio istorijski uspeh:

Tagovi