Evo šta se dešava

SPREMA SE VELIKA PROMJENA U LIGI ŠAMPIONA: "Mali" klubovi se pobunili, traže od Čeferina da ukine jednu stvar!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Sada kada su iz asocijacije klubova izbačeni Real Madird, Mančester junajted i Juvetus i manji klubovi imaju svoj glas.

Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA
Izvor: Profimedia

UEFA je pod velikim pritiskom i po svemu sudeći će morati drastično da promjeni način na koji deli novac od TV prava klubovima. Sporan detalj je dio regulative prema kome klubovi dio novca od TV prava u evropskim takmičenjima dobijaju tako što im se gledaju rezultati tokom cijele istorije. 

Razgovori o promjeni ovog pravila će započeti na sednici Asocijacije evropskih klubova (ECA) koja će se u četvrtak održati u Istanbulu. Tu će jedna grupa klubova zahtevati da raspodjela novca bude "više fer" kada se promjeni format Lige šampiona.

Da podsjetimo, plan je da od sezone 2024/25 Liga šampiona ima 36 klubova, a ECA se nada da će od tada prestati i dodeljivanje novca od TV prava klubovima na osnovu UEFA koeficijenta. Prema sadašnjem sistemu 30 odsto TV prava od Lige šampiona dodjeljeno je klubovima na osnovu njihovog plasmana u Evropi u poslednjih 10 godina. 

TV prava za Ligu šampiona koštaju pravo bogatstvo i mnogi klubovi smatraju da ovo pravilo stvara ogroman jaz između najboljih klubova i onih ostalih, kao i između najboljih liga i ostalih liga u Evropi. Navodi se primjer Vest Hema koji će ove sezone na osnovu ulaska u Ligu šampiona od TV prava zaraditi jedva 1.300.000 eura, dok će Mančester stii zaraditi 32.000.000 eura.

A cela ova inicijativa je mogla biti pokrenuta zbog neuspjeha projekta Superlige Evrope. Nakon pokušaja "puča" Juventus, Mančester junajter i Real Madrid izgubili su svoja mjesta u ovom tijelu, njihova mjesta su zauzeli neki manji klubovi i pobunili su se. Grupa evropskih klubova srednjeg renomea navela je da da bi ova promjena pravila donijela veći balans u evropskom fudbalu u kome već dugo jedva grupa velikih klubova dominira.