POGLEDAJTE

VAR PRIZNAO GOL, IAKO JE RAŠFORD BIO U OFSAJDU! Evo zbog čega je Junajted pobedio Liverpul - to je NOVO pravilo!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Jedna situacija sa meča Mančester junajteda i Liverpula izazvala je naročitu polemiku.

Izvor: Youtube/Arena Sport TV/printscreen

Fudbaleri Mančester junajteda savladali su Liverpul (2:1) u derbiju Premijer lige i tako u trećem kolu nove sezone konačno stigli do prvih bodova. No, i pored važne pobede nad najvećim rivalom, dan nakon meča mnogo se priča o jednoj spornoj situaciji.

Markus Rašford je u 53. minutu postigao drugi gol Junajteda na meču, ali to učinio praktično iz ofsajda. Ipak, taj pogodak je priznat, a sada je poznato i zbog čega.

Na društvenim mrežama se od Rašfordovog pogotka vodi velika polemika i gotovo svi su konstatovali da je Rašford postigao gol iz ofsajda i da se na VAR snimku to moglo videti.

Međutim, ovaj gol je ipak priznat i nakon VAR pregleda i to zahvaljujući novom pravilu UEFA, koje je uvedeno pre prošle sezone! Ovo pravilo pojasnio je urednik ESPN-a Dejl Džonson.

Kako se navodi, ovo pravilo glasi da ukoliko se dve povučene linije u VAR sobi većim delom preklapaju, prednost se daje napadaču.

"Ovo pravilo daje stopu tolerancije, odnosno granicu greške, od pet centimetara u korist napadača. Što znači da mogu da budu za dlaku ispred defanzivca, ali gol će se važiti zbog mogućih nepreciznosti u sistemu", napisao je Džonson i dodao:

"Obično VAR slika ofsajda pokazuje i linije napadača i odbrambenog igrača, ali kad je igrač u dozvoljenoj poziciji zahvaljujući stopi tolerancije, kompjuter automatski pokaže samo liniju defanzivca, koja je u Premijer ligi zelene boje. Nisu prikazane obe linije, jer bi bile jedna na drugoj. Rašford je bio u marginalnom ofsajdu, ali je zahvaljujući ovom pravilu bio u dozvoljenoj poziciji."

Markus Rašford gol protiv Liverpula
Izvor: YouTube/Arena sport