17 GODINA

PARTIZAN JE ŽELIO LIGU ŠAMPIONA, ALI LOPTA NIJE HTJELA U GOL: Još se pamte SUZE i "Idemo Pero!"

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Prošlo je 17 godina od utakmice Partizana i Artmedije u kojoj su beogradski crno-bijeli uprkos nevjerovatnom broju šansi na najbolniji način ostali bez plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Izvor: MN Press

Navijači Partizana su tokom godina i decenija praćenja crno-bijelih imali prilike štošta da vidi. U zavisnosti od generacije kojoj su pripadali, bilo je mnogo velikih pobjeda, ali i bolnih poraza.

Baš takav jedan dogodio se na današnji dan prije 17 godina, kada je Partizan u Beogradu propustio priliku da se protiv slovačke Artmedije u drugom uzastopnom pokušaju plasiraju u Ligu šampiona. Ipak, nevjerovatan broj propuštenih prilika doveo je do kobne penal-serije koja je koštala tim Vladimira Vermezovića.

Partizan je u grupnu fazu Lige šampiona prvi put ušao u sezoni 2003/04 kada je ekipa Lotara Mateusa eliminisala Njukasl u Engleskoj. Posle izgubljene titule naredne godine, Vermezovićeva četa je u sezoni 2004/05 povratila trofej titulom prvaka Srbije i Crne Gore bez ijednog poraza.

A onda je došlo kobno leto 2005. godine. Partizan je u dvomeču sa moldavskim Šerifom upisao dvije pobjede po 1:0 i tako se plasirao u posljednje kvalifikaciono kolo pred Ligu šampiona. Žreb nije mogao da bude blaži prema crno-bijelima, pošto je Artmedija Petržalka bila daleko lakši rival od Liverpula, Mančester junajteda, Intera, Ajaksa, Viljareala...

Ali ništa nije vrijedjelo. Prvi meč u Bratislavi okončan je 0:0, baš kao i revanš 23. avgusta 2005. u Beogradu. Golova nigdje nije bilo, a Partizan nije da nije imao šansu. Ređali su se pokušaju Pjera Boje, Simona Vukčevića, Obijore Odite, Ivana Tomića... Lopta jednostavno nije htela u gol.

"Gorelo" je na tribinama stadiona u Humskoj, Vermezovićeva ekipa nije odustajala, ali ni posle 120 minuta, niko nije uspjevao da slomi Artmediju. Došlo se do penala, a tamo, posle četiri serije je bilo 3:2 za crno-bijele.

Debnar je matirao Ivicu Kralja i izjednačio, a onda je Pjer Boja došao na red. "Idemo Pero", vikao je komentator Nedeljko Kovinjalo pred odlučujući udarac. Ipak, golman Artmedije je odbio udarac, a Partizanova Liga šampiona ostala je na desnoj stativi gola podno južne tribine. Istoj onoj koju je u drugoj seriji penala pogodio i Nenad Đorđević.

Đurica je u šestoj seriji pogodio, a živci su Nenadu Brnoviću ipak ostali previše tanki. Nije iskoristio penal i Slovačka je dobila šokantnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona. Partizan je tako bez i jednog primljenog gola u kvalifikacijama ipak doživio neuspjeh. Uslijedio je i brodolom u Kupu UEFA, kada su ispali od izraelskog tima Makabi Petah Tikva.

Na novu Ligu šampiona su morali da čekaju sve do 2010, ali i tada je ona obezbijeđena na gostovanju, u Belgiji. Te avgustovske noći prije 17 godina, lopta nikako nije htjela da Partizan takav uspjeh ostvari u Beogradu, pred svojim navijačima.

Partizan - Artmedija
Izvor: YouTube/krkipfc

Tagovi