ZANIMLJIVO

UPOZNAO SAM ARKANA, VOĐU DELIJA - BIO JE DRUGAČIJI OD DRUGIH! Čuveni napadač Zvezde: Neredi na Maksimiru su PLANIRANI!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Legendarni napadač Crvene zvezde prisetio se susreta sa Željkom Ražnatovićem.

Izvor: MN Press

Darko Pančev jedan je od najboljih igrača u istoriji Crvene zvezde. O njegovom golu sa penala protiv Marseja koji je doneo evropsku titulu crveno-belima 1991. godine i dan-danas se priča, a on dobro pamti susret sa Željkom Ražnatovićem.

Čuveni napadač se seća kako je upoznao Arkana, tadašnjeg vođu navijača srpskog kluba. Pored toga otkrio je i još neke zanimljive detalje o tadašnjem timu, reprezentaciji Jugoslavije, pojačnjima...

"Upoznao sam Arkana, što je i logično jer je bio vođa Delija. Sličnih tipova navijača kao što je bio on je bilo svugde. Ali, da, izgleda da je on ipak bio nešto drugačiji", rekao je Pančev za hrvatski portal "Indeks".

Izabrao je Crvenu zvezdu, a tražili su ga tada i Partizan, Dinamo, Hajduk...

"Dragan Džajić je gradio novu ekipu, doveo je mnogo talentovanih mladih igrača, tu sam bio i ja. Istina je da su me tražili Dinamo, Partizan i Hajduk, nudili su mi bolje uslove od Zvezde, pre svih tim iz Splita, ali sam bio navijač Zvezde i dao sam reč Džaji. Doneo sam dobru odluku, postao sam prvak Evrope sa Zvezdom i to je dokaz da je jugoslovenski fudbal bio na visokom nivou."

Posle toga, a pre rata, na "Marakanu" trebalo je da dođu Davor Šuker i Alen Bokšić.

"Istina je da se pričalo o dolasku Šukera, Bokšića i još nekih igrača. Tada je došao rat, sankcije, sve se raspalo. Zvezdi je zabranjeno da igra na 'Marakani' i to je imalo poguban učinak na ekipu. Da smo igrali evropske utakmice u Beogradu siguran sam da bismo još jednom postali prvaci Evrope."

Darko Pančev gol protiv Marseja
Izvor: YouTube/Dejan CZBG

Prisetio se i nereda na "Maksimiru" 1990. godine na meču Zvezde i Dinama u Zagrebu. Uveren je da je sve to bilo isplanirano.

"Igrao sam na tom stadonu pre toga u dresu Vardara i Zvezde i nikada nije bilo nereda. Tog dana neko je očigledno planirao da se to dogodi. Prvo sam bio šokiran, pa zabrinut, ali se nisam plašio. Obezbeđenje je bilo tu, uz nas su stajali igrači Dinama. Kada se situacija smirila ostali smo sa igračima Dinama i malo pričali. Pozdravili smo se i rastali. Nažalost."

Ne zaboravlja Evropsko prvenstvo 1992. koje je osvojila Danska. Tada su Danci otišli na šampionat umesto Jugoslavije koja je bila pod sankcijama.

"Bili smo prvi u tim kvalifikaicjama, dao sam 10 golova na sedam mečeva. Momci su igrali fenomenalno, da nije bilo tih sankcija uveren sam da bismo ubedljivo osvojili titulu prvaka. Svi mi bili smo neopravdano kažnjeni, kad se setim svih tih igrača i divnih momaka, srce mi puca. Na mene je to ostavilo veliki ožiljak", zaključuje Pančev.