Haos!

SKANDAL U HRVATSKOJ - NAVIJAČI DINAMA OPET PEVALI O NDH: Transparent o Blajburgu i zloglasni ustaški pozdrav!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Još jedan ispad hrvatskih navijača koji se prisećaju Nezavisne države Hrvatske i Blajburga.

Izvor: Profimedia

Dinamo iz Zagreba ponovo je osvojio titulu u Hrvatskoj, a njegovi navijači imali su karakteristične ispade na gostovanju u Šibeniku. Dok su igrači najuspešnijeg hrvatskog kluba golovima Tolića i Bočkaja išli ka novoj tituli, "Bad Blue Boys" su pevali o NDH i razvijali transparent posvećen stradalima u Blajburgu.

Sa tribina stadiona u Šibeniku mogli su se čuti karakteristični povici koje navijači u Hrvatskoj koriste već godinama.

Počelo je dovikivanjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni" tako što su se navijači domaćeg i gostujućeg tima udružili u navijanju. Jedna tribina vikala je početak, a druga kraj zloglssnog ustaškog pozdrava.

Povici sa tribina počeli su već posle dvadesetak minuta, nastavljeni su kada su navijači tima iz Zagreba pevali "O, Hrvatska, Hrvatska, nezavisna država", aludirajući na NDH koja je postojala tokom Drugog svetskog rata, a zatim dobili kulminaciju razvijanjem transparenta.

"Nisu nam zatrli seme krvnici što paklom gmižu" pisalo je na transparentu gostujućih navijača istaknutom tokom meča Šibenika i Dinama.

Ova rečenica je stih iz pesme "Proleće u Blajburgu" Ive Fabijana, a odnosi se na istorijski događaj koji se dogodio u tom gradiću tokom maja 1945. godine.

Partizanske jedinice ubile su na desetine hiljada vojnika koji su na razne načine bili povezani sa silama Osovine u Drugom svetskom ratu. Najveći broj streljanja dogodio se baš u austrijskom gradu Blajburgu nedaleko od granice sa Slovenijom. Među žrtvama najviše je bilo Hrvata, pripadnika ustaša i domobrana, ali se precizni brojevi ne znaju ni danas.