Fudbal

HRVATI POTPISALI NAJBITNIJI UGOVOR U ISTORIJI - DOBIJAJU 44.000.000 EVRA: Klubovi će deliti novac za još jaču ligu!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Veliki posao uradio je hrvatski Savez koji je prodao četvorogodišnja prava na prenose mečeva eltinog ranga tamošnjeg fudbala.

Izvor: Profimedia/Damir Krajac/HM CROPIX/SIPA

Fudbalski savez Hrvatske potpisao je jedan od najbitnijih ugovora od kako postoji. Kompanijama Telekom i SuperSport prodata su prava za prenose HNL, a dve kompanije će za četvorogodišnji ugovor platiti čak 44.000.000 evra!

Hrvatski Telekom će iskeširati 36 miliona, dok će SuperSport platiti preostalih osam miliona kako bi u periodu od sezone 2022/23 pa zaključno sa 2025/26 bili eksluzivni vlasnici prava za prenose mečeva elitnog ranga hrvatskog fudbala.

Ne samo da je ovo rekordan ugovor za hrvatski fudbal već je i ubedljivo najskuplja prodaja televizijskih prava na prostoru bivše Jugoslavije. Dosadašnji rekord držala je Superliga Srbije koja je prošlog leta prodala trogodišnja prava Areni za 24 miliona evra, ali je ugovor iz Hrvatske nadmašio te cifre.

Imajući u vidu da u Superligi Srbije igra 16 timova, a u Hrvatskoj nogometnoj ligi samo 10 ekipa, novac koji će se timovima deliti svake sezone biće značajno veći. Nadaju se u Hrvatskoj da će taj novac uspeti da smanji jaz između četiri najveća tima i ostatka lige, što bi dodatno donelo na neizvesnosti u prvenstvu.

Takođe, predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske smatra da će ovo povećati i atrkativnost tamošnje lige.

"Da li se radi o najvažnijem potpisu otkada sam predsednik Saveza? Ovako ćemo podići kvalitet lige i takmičenja, kao i vrednost lige. Pre godinu dana mnogi su sumnjali u nas, ali se naš put pokazao ispravnim", rekao je predsednik HNS Marjan Krustić.

Podsećamo, ove sezone se tri tima gotovo ravnopravno bore za titulu u Hrvatskoj. Dinamo, Hajduk i Osijek imaju svoje teorije kako da postanu šampioni, a do skoro je u toj trci bila i Rijeka.

Tagovi