Vidjećemo

REVOLUCIJA - SPREMA SE TOTALNO NOVA LIGA ŠAMPIONA: Ukidaju se grupe, uvodi se F4, igraće više klubova i ispadaće se!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Potpuno novi koncept Lige šampiona trebalo bi da bude na snazi za dvije godine.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UEFA / HAROLD CUNNINGHAM

Odavno se priča o mogućih evropskoj Superligi, o promJenama u Ligi šampiona, a sada bi zaista moglo da dođe do revolucionarnih promJena u najelitnijem fudbalskom takmičenju. 

"Tajms" prenosi da je postignut dogovor između UEFA i Udruženja evropskih klubova (ECA), te da su na seriji sastanaka i dogovora Aleksandar Čeferin i predsJednik ECA i PSŽ-a Naser Al Kelaifi dogovorili potpuno novi format takmičenja. 

Za dvIJe godine u sezoni 2024/25 umJesto 32 kluba biće 36 ekipa, a ukinuće se grupno takmičenje i igraće se po ligaškom sistemu! Svaka ekipa će igrati po 10 utakmica sa 10 različitih protivnika, po pet u gostima i kod kuće. 

Na kraju će osam najboljih ići u osminu finala, a ekipe od 9. do 24. mJesta igraće plejof za ulazak u osminu finala. Poslednjih 12 ekipa će ispasti iz takmičenja.

Takođe je plan da se izmIJeni završnica Loige šampiona po uzoru na Fajnal for Evrolige i Superbol. Taj Fajnal for bi se igrao u jednom gradu i u polufinalu i finalu bi se igrala po jedna utakmica. 

O ovome se razmišlja otkako je virus korona prisilio UEFA da organizuje Fajnal 8 u sezoni 2019/20, a to je kod navijača i ljubitelja fudbala donIJelo izuzetno pozitivne utiske.