Fudbal

ZLATNO DOBA ZVEZDE - PAO REAL U MADRIDU, PA JE CVELE PODIGAO TITULU: Ovi asovi su pisali istoriju crveno-belih (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Članovi zlatne generacije Crvene zvezde opet su se okupili, povodom lepog jubileja - 50 godina od osvajanja titule u čuvenoj majstorici protiv Jugoplastike.

Izvor: MN Press

Veterani Crvene zvezde, članovi zlatne generacije košarkaša sa Malog Kalemegdana, okupili su se u Beogradu i obeležili pola veka od svog istorijskog uspeha - osvajanja titule prvaka SFR Jugoslavije 1972, u majstorici protiv Jugoplastike u Ljubljani.

Tih godina, u kojima je reprezentacija bila šampion sveta posle nezaboravne Ljubljane 1970, crveno-beli su pod vođstvom trenera Bratislava Đorđevića, oca Aleksandra Saše Đorđevića, bili u naponu snage i bili su sila i u evropskim okvirima, kao i liga nekadašnje države.

Jugoplastika je te sezone bila finalista Kupa šampiona, za nju su igrali legendarni Damir Šolman, Rato Tvrdić i drugi asovi, a Crvena zvezda je bila vicešampion Kupa pobednika kupova. Dva tima bila su tako snažna i tako izjednačena da je i u njihovoj utakmici za titulu morao da bude odigran i produžetak da bi odredio ko je bolji. A titula je, možda i suprotno prognozama, pripala crveno-belima, za koje su nastupale legende poput Zorana Moke Slavnića, Ljubodraga Ducija Simonovića, Dragana Kapičića... Na čelu sa kapitenom Vladimirom Cvetkovićem, koji je bio najstariji u timu i tim trofejom se oprostio od velike karijere.

Ta i naredne dve sezone bile su zlatno doba Crvene zvezde, iako je to bila 12. i poslednja titula prvenstva SFR Jugoslavije koja je došla na Mali Kalemegdan. U Zvezdinu trofejnu salu je 1974. stigao i trofej Kupa pobednika kupova, osvojen je i Kup 1973, a u sezoni 1972/73 crveno-beli su igrali u polufinalu Kupa šampiona. Na tom putu su pobedili i Real Madrid dva puta (u Španiji su posebno "povukli" Slavnić i Goran Rakočević, otac Igora Rakočevića, dok je u Beogradu "rešetao" Kapičić). U polufinalu je jači bio CSKA Moskva, koga je u finalu pobedio italijanski Vareze, na čijoj je klupi sedeo profesor Aleksandar Nikolić. A Zvezda je godinu kasnije upravo sa profesorom Nikolićem na klupi osvojila Kup kupova.

Decenije su prošle od uspeha zlatne Zvezdine generacije dok crveno-beli nisu opet počeli da ostvaruju velike evropske pobede i dok su stigli do četvrtfinala Evrolige, u kojem ih je te 2016. takođe zaustavio CSKA. Klub čuva sećanje na uspehe zlatnog tima sa početka sedamdesetih, pa je članove okupio u jednom restoranu u Beogradu, gde su evocirali uspomene na sve što su zajedno postigli

Članovi tog šampionskog tima Crvene zvezde bili su Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović, Božidar Pešić, Vladimir Cvetković, Zoran Latifić, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragiša Vučinić, Ljupše Žugić, Tihomir Pavlović, Zoran Slavnić, Bogosav Stefanović i Risto Kubura. Trener Bratislav Đorđević, tehniko Miško Prelević i predsednik KK Crvena zvezda Aleksandar Gec.