Sudbina!

ŠEST GODINA NIJE PROPUSTIO MEČ, ALI U PORODICI IMA LUĐU PRIČU: Roditelji PEŠKE prešli Saharu - zato je Injaki Bask!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Neverovatna priča njegovih roditelja koji su pobegli iz svoje zemlje u Španiju.

Izvor: Profimedia

Ceo svet je saznao - Injaki Vilijams ima rekord koji je jako teško oboriti. On je u poslednjih šest godina odigrao svaki ligaški meč za Atletik Bilbao, a neverovatne priče mogle bi da se ispričaju i o drugim delovima njegovog života. Momak kojeg je Atletik potpisao kada je imao 18 godina je fenomen kakvih nema mnogo u Evropi.

On je prvi tamnoputi fudbaler u redovima baskijskog kluba, ali nije izuzetak od pravila koje u ovom klubu postoji decenijama. Vilijams je rođen na teritoriji Baskije, upravo u Bilbau.

To se desilo nakon što su roditelji Injakija Vilijamsa peške prešli put iz Gane, preko peska Sahare, do Melilje, španske teritorije na afričkom kontinentu. Ovaj deo Afrike nalazi se između Maroka i Sredozemnog mora, a roditelji Injakija Vilijamsa morali su da preskoče veoma dobro čuvanu granicu kako bi stigli na teritoriju Španije.

Nakon što im je to pošlo za rukom dokopali su se i Evrope, a nakon prvih nekoliko godina u Bilbau skrasili su se u Pamploni. Mladi Injaki rođen je u glavnom gradu Baskije, a klasično baskijsko ime dobio u čast momka koji je njegovoj porodici pomogao da ostane u Španiji.

Radnik organizacije "Caritas Internationalis" bio je veoma bitan za njegovu porodicu u teškim vremena, a ovo je bio način da mu pokažu koliko im je značila pomoć koju su dobili...

Inače, tih godina su ih socijalni radnici i advokati koji su se bavili pitanjima izbeglica iz Afrike savetovali da lažu i tvrde kako su iz Liberije u kojoj je trajao rat. Šanse za azil u Španiji tako su bile daleko veće, a porodica Vilijams na kraju je uspela da ostane u ovoj evropskoj zemlji.

Mali Injaki - tamnoputi momak baskijskog imena počeo je da igra fudbal u Pamploni, a ubrzo mu se pridružio i njegov mlađi brat Niko.

Jedan je preko lokalnog tima Pamplona stigao na radar Atletik Bilbaa, a drugi je ponikao u redovima Osasune pre nego što se priključio starijem bratu u velikom klubu.

Danas su obojica prvotimci Atletik Bilbaa, a jedan od njih i prava legenda kluba - čovek koji šest godina nije propustio nijedan ligaški meč tima!