Fudbal

ŠOK! ITALIJA IPAK MOŽE DA ODE NA SVJETSKO PRVENSTVO?! Šampion Evrope će na mala vrata da ode na Mundijal?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nada posrnule fudbalske sile sada je u borbi "za zelenim stolom"

Izvor: Profimedia

Italijanski mediji prenijeli su u srijedu popodne šokantnu vijest - tamošnja reprezentacija mogla bi da se plasira na Svjetsko prvenstvo pod uslovom da Iran bude izbačen! Mogući razlog za takvu odluku je to što su Iranci na kvalifikacionoj utakmici protiv Irana (2:0) zabranili prisustvo ženama na tribinama.

Uprkos preporukama FIFA iz 2019, Iranci nisu dozvolili da 2.000 žena uđe na svoja mjesta, iako su imale uredno plaćene karte. Svjetska kuća fudbala je već opominjala saveze da ne pomišljaju na tu zabranu, ali to Iranu očigledno nije bilo previše važno. Zato se sada otvorila mala šansa da Italija ipak bude na najvećem turniru na svijetu, koji je četiri puta osvajala.

Zebnju među Irance unio je i član najužeg rukovodstva tamošnjeg Saveza Merdad Seradši, koji je na Tviteru objavio da je "čuo zabrinjavajuće informacije iz Azijske i Svjetske fudbalske federacije". Ako bi se ovaj scenario dogodio, najviše bi profitirali i dalje šokirani Italijani, jer FIFA zadržava pravo da na Mundijal 2022 pošalje najbolje plasiranu selekciju na rang-listi, a koja nije izborila učešće kroz kvalifikacije.

U slučaju da Iranu bude zabranjeno učešće, ta reprezentacija biće druga koja ne smije da se takmiči, posle Rusije. "Zbornaja komanda" ovog marta nije smjela zbog rata u Ukrajini da učestvuje u baražu za Mundijal, pa je odigrala "najsumorniju utakmicu u istoriji".