OBJAŠNJENO!

PROMENA U LIGI ŠAMPIONA: UEFA proširuje takmičenje, slabijima mesto u grupnoj fazi!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukoliko se obistini pisanje "Tajmsa", od sezone 2024/25, i 11. najbolja liga Evrope imaće sigurnog predstavnika grupne faze Lige šampiona.

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UEFA / HAROLD CUNNINGHAM

UEFA ipak odustaje od novog pravila u novoj Ligi šampiona! Nakon ideje da dva kluba u tom takmičenju od sezone 2024/25 nastupaju na osnovu svog klupskog koeficijenta, a ne rezultata u domaćim takmičenjima, sada je stigao novi obrt.

Evropska kuća fudbala učiniće sve da do toga ne dođe, kako se ne bi favorizovali bogatiji klubovi sa zapada Evrope, a direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona bi i zvanično mogla da dobije 11. liga Evrope.

UEFA je bila na udaru od strane srednjih engleskih klubova nakon predloga da dva dodatna mesta u novoj, reformisanoj Ligi šampiona budu zadržana za klubove koji se u takmičenje ne plasiraju kroz domaće prvenstvo, već da to učine na osnovu istorijskog koeficijenta.

Tako bi klubovi poput Mančester junajteda mogli da završe na šestom mestu u ligi i opet igraju u Ligi šampiona, nauštrb klubova poput Vest Hema ili Lestera. No, nije to ono što je u ovom trenutku najvažnije za srpske klubove.

UEFA odustaje od ideje Evropske asocijacije klubova (ECA) o dva mesta na osnovu koeficijenata, ali i dalje razmatra kako da raspodeli četiri nova mesta u Ligi šampiona. Kao što je poznato, u ovom takmičenju će od sezone 2024/25 igrati 36, umesto dosadašnja 32 tima.

Britanski "Tajms" piše da bi jedno od nova četiri mesta moglo da bude dodeljeno Francuskoj, kao zemlji koja trenutno ima samo dva direktna mesta u grupnoj fazi Lige šampiona, u odnosu na četiri koliko imaju četiri najjače lige Evrope.

Ali jedno mesto moglo bi da bude sačuvano za šampiona najbolje zemlje koja već nema direktno mesto u grupnoj fazi. Kako prvih 10 liga Evrope imaju svog šampiona zasigurno u grupama Lige šampiona, to bi značilo da 11. liga Evrope od 2024. dobija takođe takvu povlasticu.

A šta će biti sa dva dodatna mesta, koja su isprva bila planirana za plasman po koeficijentu, ostaje nepoznato...