PRITISAK!

NOVA ŠOK PROMENA U LIGI ŠAMPIONA: Dva mesta u grupnoj fazi diktiraće UEFA rang lista!?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bogati klubovi prave pritisak, a promena pravila odnosi se i na Zvezdu i Partizan.

Izvor: MN Press/Kassiesa/Screenshot

Liga šampiona će od sezone 2024/25 drastično promeniti sistem takmičenja i igraće se po "švajcarskom modelu", a sve nakon što je UEFA morala da popusti najbogatijim klubovima koji su pre godinu dana napravili haos. Pokrenuli su Superligu Evrope i tako jasno pokazali zube, da bi nakon 48 sati taj projekat propao, ali su u neku ruku uspeli da ostvare svoj cilj pošto je sistem takmičenja promenjen tako da ide njima u korist.

I neće se tu zaustaviti, klubovi članovi Evropske klupske asocijacije (ECA) predložili su novu izmenu pravila koja će smanjiti šanse da se najbogatiji ne kvalifikuju u Ligu šampiona, što će svakako biti dosta teže od sezone 2024/25.

"Gardijan" prenosi da pojedini uticajni klubovi, pre svih iz Engleske, žele da se promene kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno da ubuduće postoje dva "bonus" mesta. Na njih bi preče pravo imali timovi koji se nisu kroz svoje prvenstvo kvalifikovali za elitno takmičenje, a ključna bi bila UEFA rang-lista.

Oni predlažu da svake godine dva najbolje rangirana tima na UEFA listi, a koja se nisu plasirala u Ligu šampiona, dobiju pravo nastupa i tako ne bi dolazilo do toga da izgube veliki novac zbog jedne loše sezone.

Britanski mediji prenose da se pregovori oko ove reforme uveliko vode i da je UEFA pod velikim pritiscima, pa ćemo videti da li će ovo biti još jedan u nizu ustupaka kojima će se obesmisliti domaća prvenstva. Ali, Čeferinu i njegovim saradnicima su ruke svezane jer su ustrahu da će ponovo pokrenuti svoje takmičenje.

Videćemo i koliko bi ovo moglo da pomogne srpskim klubovima. Podsetimo, Srbija će od sezone 2023/24 imati dva predstavnika u Ligi šampiona, od toga jednog direktno u grupnoj fazi.

Ako se recimo Crvena zvezda ne bi kvalifikovala kao šampion Srbije, imala bi solidne šanse da to učini uz novo pravilo na kome insistiraju iz ECA ako dodatno napreduje na UEFA listi. Trenutno zauzima 34. mesto, ali s tendencijom rasta i u narednim godinama. Partizan trenutno deli 66. mesto na UEFA rang-listi.