KATASTROFA ZA NJIH

RUSKI KLUB "ŽRTVA RATA" - OTIŠLO IM POLA TIMA! Stranci vredni preko 40 MILIONA raskidaju ugovore, a to nije kraj...

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Fudbalski klub nije kriv zbog ratnih dešavanja, ali pravila su pravila.

Izvor: Profimedia/Sergei Fadeichev/TASS

Vojna akcija Rusije u Ukrajini dovela je do brojnih sankcija i uticala je na mnoge sfere života u najvećoj zemlji sveta, pa se to u dobroj meri odrazilo i na sport, iako su sportisti tu najmanje krivi...

Fudbalska reprezentacija Rusije izbačena je iz baraža za Svetsko prvenstvo, moskovski Spartak diskvalifikovan je iz Lige Evrope, a svim strancima koji nastupaju u njihovom domaćem prvenstvu dozvoljeno je da raskinu ugovor bez ikakvih posledica i mnogi su to već počeli da koriste.

Pre zvanične odluke FIFA u Premijer ligi Rusije nastupala su 132 inostrana fudbalera, a taj broj se već smanjio na 121 i verovatno će opadati sve do sredine aprila kada se "zatvara" treći prelazni rok.

Među prvima je nogu povukao ukrajinski fudbaler Jaroslav Rakicki, koji je brže-bolje napustio Zenit i vratio se u svoju domovinu gde je inače nepoželjan, ali redom beže i Brazilci koje je rat poprilično uplašio. Mnogi su još rezervisani i traže angažman pre nego što raskinu ugovor, dok drugi ne mrdaju jer ne mogu da nađu bolje...

Već sada je ipak moguće proglasiti najvećeg fudbalskog tragičara u Rusiji zbog rata - pošto je najviše igrača pobeglo iz Krasnodara koji je vrlo blizu ratnim dejstvima u Marijupolju i Krimu.

Zbog toga njihovi igrači nisu dvaput razmislili - odmah su tražili da odu, tako da su ostali bez Viktora Klesona (30), Remija Kabele (32), Vandersona (27), Žuniora Alonsa (29) i Gžegoža Krihovjaka (32), a najgore od svega je što se možda spisak ne završi samo na tome.

Ukupna procenjena vrednost petorice igrača koji su ih napustili je 43 miliona evra i to je novac koji nikada neće videti, s tim da vredi istaći da je Vanderson "samo" otišao na pozajmicu u Internasional, tako da se možda i vrati...

Po sličnom modelu otišao je i poljski fudbaler Krihovjak koji je već predstavljen u grčkom AEK-u, međutim očekuje se da na kraju sezone otkupe ceo njegov ugovor. Već je poručio da nema nameru da se vraća u Rusiju, a videćemo kako će mu prijati odlazak u Grčku.

Od inostranih igrača Krasnodar ima još brazilskog štopera Kaja, kolumbijskog beka Ramireza i napadača Džona Kordobu, odnosno norveškog špica Bothajma, ali niko od njih više nije u Rusiji.

Tagovi