NEVJEROVATNO

ŠOK! EVROPSKO PRVENSTVO SA 32 REPREZENTACIJE? UEFA sprema novu revoluciju - CRNA GORA će imati VELIKU ŠANSU!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Na završnom turniru 2028. bi moglo da učestvuje više od polovina članica UEFA.

Izvor: FSCG

Nakon što je pet prvenstava Evrope u fudbalu održano sa 16 učesnika, Evropska fudbalska federacija odlučila je da taj broj koriguje i uveća ga za osam.

Prvo takmičenje u novom formatu sa 24 državna tima vidjeli smo 2016. godine u Francuskoj, potom pet godina kasnije na prvenstvu održanom širom Evrope, a isti princip biće primijenjen i na takmičenju u Njemačkoj koje je zakazano za 2024. godine. Ipak, već posle toga moglo bi da dođe do nove promjene.

UEFA navodno planira da od Evropskog prvenstva 2028. na završnom kontinentalnom turniru učestvuju čak 32 reprezentacije!

Kako danas navodi britanski list "Dejli mejl", UEFA planira da ponovo dovede do povećanja učesnika. Ističe se da čelni ljudi evropskog fudbala tek treba da obave brojne razgovore na ovu temu, da se urade studije o isplativosti ovakve odluke, ali da nikoga ne bi trebalo da čudi ukoliko UEFA odluči da za šest godina gledamo još više mečeva.

Domaćin prvenstva još uvijek nije određen, a među potencijalnim kandidatima za organizaciju spominjala se i Srbija, koja bi takmičenje organizovala zajedno sa još tri države – Rumunijom, Grčkom i Bugarskom. Ipak, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije će domaćini biti Engleska, Škotska, Sjeverna Irska, Vels i Republika Irska.

Ukoliko ovi navodi budu tačni i ako UEFA potvrdi ovakav format, reprezentaciji Crne Gore će imati veliku šansu da se kvalifikuje, naročito imajući u vidu da UEFA broji 55 nacionalnih saveza.

Ukoliko odluka bude izglasana, čak 58% članica UEFA bi učestvovale na završnom turniru.

Tagovi