Fudbal

PUKLO JE - FIFA I UEFA SUSPENDOVALE RUSIJU: Velikan izbačen iz Lige Evrope, reprezentacija ne ide na Mundijal!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Donijeta je odluka koja se očekivala!

Izvor: Profimedia/TASS/Sergei Fadeichev

Kao što je bilo najavljeno u ponedjeljak tokom dana, sada je stigla i potvrda.

Svjetska kuća fudbala FIFA i krovna evropska fudbalska organizacija UEFA donijele su odluku da suspenduju sve reprezentacije Rusije iz svojih takmičenja!

Ova odluka donijeta je kao odgovor na rat Rusije u Ukrajini koji se odvija od prošle sedmice, a nakon brojnih inicijativa iz fudbalskih saveza širom Evrope da će odbijati da igraju protiv Rusije.

"Nakon prvobitnih odluka koje su usvojili Savjet FIFA i Izvršni komitet UEFA, a koje su predviđale donošenje dodatnih mjera, FIFA i UEFA su danas zajedno odlučile da se svi ruski timovi, bilo reprezentativni ili klupski, suspenduju iz učešća u FIFA i UEFA takmičenja do daljnjeg." Ove odluke danas su usvojili Biro Savjeta FIFA i Izvršni komitet UEFA, odnosno najviši organi odlučivanja obje institucije o ovako hitnim pitanjima.

"Fudbal je ovdje potpuno ujedinjen i pun solidarnosti prema svim pogođenim ljudima u Ukrajini. Oba predsjednika se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo popraviti kako bi fudbal ponovo mogao da bude faktor jedinstva i mira među ljudima", navodi se u zvaničnom saopštenju FIFA.

To znači da Rusija neće moći da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Kataru ukoliko se situacija u Ukrajini brzo ne razriješi. Razlog za to je što se 24. marta igraju baraž utakmice za plasman na Mundijal, u kojima je trebalo da učestvuje i Rusija.

Ova odluka tako potvrđuje i da je Spartak Moskva izbačena iz Lige Evrope, kao što je u ponedjeljak ujutro bilo najavljeno u njemačkom "Bildu". Naravno, ova odluka uticaće na sve ruske reprezentacije - kako mlađe, tako i ženske selekcije, uz muški seniorski tim.