Fudbal

NEĆEŠ TI U BOSNI BITI GLADAN, IMA ĆEVAPA! Hit priča iz BiH - Branio Premijer ligu, pa otišao na Island zbog plate!

Autor Andrijana Delibašić Izvor mondo.rs

Hrvatski golman je u BiH nastupao za dva kluba - Mladost Doboj/Kakanj i Tuzla siti (tada Sloga Simin Han).

Izvor: screenshot

Hrvatski golman Franko Lalić (31) trenutno brani boje islandskog Trotura, u koji je stigao pre dve godine.

Klub se sprema za nastupe u trećeligaškom rangu, a u intervjuu za RTL čuvar mreže rođen u Makarskoj prisetio se vremena dok je nastupao u Bosni i Hercegovini. Početkom 2016. godine Lalić je stigao u Mladost iz Doboja kod Kaknja, gde je proveo 18 meseci, pre nego što se preselio u Tuzla siti (tada Sloga Simin Han). Iz ovog kluba je otišao posle jedne sezone, a onda ga je put odveo na Island.

Karijeru na Islandu obeležio je jedan "incident" sa platom, nešto što na prostorima Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, ne može da se desi...

"U Hrvatskoj i Bosni, pa čak i u Litvaniji gde sam igrao u prvoj ligi, nikad nisam imao neku sigurnost. Uvek se čeka hoće li biti plata ili neće. Nije bilo bajno ni u Litvaniji, jer smo znali da čekamo po šest meseci platu. S druge strane Island je potpuno drugačija priča. Dogovoriš se da je prvog plata i prvog ona stiže. Doslovno, ne u dan nego u sat. Bio je prvi maj i sve je bilo zatvoreno. Ujutro se probudim i vidim deset poziva od predsednika. Mislim se ja šta se događa. Odmah mi u glavi da će nas sve oterati. I zovnem ja njega, a on odmah poče da se izvinjava jer mi taj dan neće stići plata", počeo je Lalić.

To je stiuacija potpuno drugačija od one koju je imao u Bosni i Hercegovini.

"Deset puta mi se čovek izvinio, a ja u čudu. Kažem ja u šali 'nemojte da se to ponavlja'. Čovek je mislio da sam ozbiljan i sav se unervozio. Naravno, rekao sam mu da se šalim, ali upravo ta situacija pokazuje potpuno različit odnos prema novcu i igračima u našim krajevima gdje treba da moliš za svoje novce i na Islandu. U Bosni ti kasni plata i ti pitaš za novac, a oni ti kažu 'nećeš ti biti gladan, ima ćevapa'", istakao je Franko Lalić.

Posle Mladosti, naredna destinacija mogla je da bude Poljska, ali je taj transfer propao.

"U međuvremenu mi je istekao ugovor i dobio sam ponudu da idem u Poljsku. Sa kolegom Hrvojem Barišićem koji sad igra za Zrinjski trebalo je da idem i sve je već bilo dogovoreno, predugovor potpisan, međutim to se izjalovilo. Nakon toga sam dobio ponudu Tuzla sitija, tad su se zvali Sloga Simin Han. Tu sam polusezonu odradio u Tuzli tokom koje sam imao rekord lige sa najviše utakmica zaredom bez primljenog gola. Mislim da sedam utakmica nisam primio gol i tad smo se plasirali u Premijer ligu", prisetio se iskusni čuvar mreže.

Tagovi