Fudbal

PARTIZAN PROTIV USPAVANOG VELIKANA U LIGI KONFERENCIJA: Crno-beli putuju tamo gde su pisali istoriju, ali brine ih VRBA!

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Evo protiv koga će Partizan igrati u nokaut fazi prve sezone Lige konferencija.

Izvor: MNPress

Fudbaleri Partizana su se namučili u grupnoj fazi Lige konferencija, ali su nakon remija sa Anortozisom na domaćem terenu prošli dalje kao drugi u grupi. Zbog toga su bili nepovlašćeni u žrebu za nokaut fazu ovog takmičenja, pa nijedan mogući rival koga su mogli da izvuku nije bio lak. 

Posle žreba u Nionu sada se zna da će rival crno-belih biti ekipa Sparte iz Praga!

Bolje je prošao srpski klub nego što se očekivalo, izbegli su se nezgodni rivali iz top pet evropskih liga, a iako je Sparta zaista neugodna ekipa, ne mogu biti nezadovoljni u Humskoj žrebom. 

SPARTA - VELIKO IME, ALI BEZ USPEHA!

Izvor: UEFA.com/printscreen

Lorik Cana je Partizanu namenio tim koji je došao iz Lige Evrope kao treći, a Česi su tek u poslednjem kolu osigurali prolaz dalje u Evropi. Iako su u jednom meču savladali Rendžers sa 1:0 sve ostale mečeve do kraja odigrali su jako loše, pa ih je tek pobeda nad Bronbijem odvela dalje. 

U utakmici sa dva crvena kartona uspeli su na svom terenu da dobiju rivala iz Danske sa 2:0, a sada će morati da igraju sa rivalom iz Srbije. 

Iako je Sparta velikan češkog fudbala, za sada su uspavani velikan. Poslednju titulu u Češkoj su osvojili sada već davne 2014. godine, a ni ove sezone nisu na putu da prekinu taj post. Trenutno su treći u ligi sa pet bodova manje od vodeće Slavije i dva boda manje od Viktorije iz Plzenja. 

Poslednji put kada su fudbaleri Partizana igrali protiv češkog kluba u Evropi bilo je to 2018. godine kada ih je u nokaut fazi Lige Evrope eliminisala Viktorija iz Plzenja, koju je tada vodio sadašnji trener Sparte Pavel Vrba. 

On je praktično stvorio šampionski tim te ekipe i uzeo je tri titule sa Viktorijom, a sada želi da posle skoro decenije "posta" uzme trofej sa Spartom. A pre toga će ga čekati ponovni duel sa crno-belima u Evropi.

Što se istorije tiče, Partizan po dobrom pamti Slaviju, jer su savladali ovog rivala u svojoj najslavnijoj evropskoj sezoni. Kada je crno-beli tim došao do finala Kupa evropskih šampiona 1966. godine rival u četvrtfinalu je bila Sparta. 

KADA SU MEČEVI I ŠTA JE U IGRI

Izvor: MN Press

Čekaju se do proleća prvi mečevi u nokaut fazi evropskih takimičenja, pa će crno-beli prvu utakmicu u Ligi konferencija nakon grupne faze odigrati 17. februara. 

Tada će jedini srpski predstavnik u ovom takmičenu biti gost, jer je sistem takmičenja takav da su ekipe iz Lige konferencija povlašćene. Na stadionu "JNA" Sparta će gostovati 24. februara i ponovo će, kao u finišu grupne faze, Partizan na svom terenu odlučivati o prolasku dalje. 

A prolazak dalje osim još dva meča u Evropi donosi i ozbiljan novac. Ako tim Aleksandra Stanojevića prođe dalje dobiće 300.000 evra. 

U slučaju prolaska dalje nova dva meča se igraju 10. i 17. marta, a Partizan će eventualnog rivala u osmini finala saznati na žrebu koji će biti održan 25. februara. 

Tagovi