Kamere telefona

KONAČNO TANJI TELEFONI? Samsung predstavio novi ISOCELL senzor kamere sa najmanjom veličinom piksela

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Uveliko je počela masovna proizvodnja, veoma uskoro očekujemo telefone sa ovim senzorom.

Izvor: SmartLife / Samsung

Kompanija Samsung je predstavila najnoviji senzor za pametne telefone, u pitanju je ISOCELL JN1 (1/2,76 inča) koji dolazi sa 50 megapiksela rezolucije.

Južnokorejski gigant je otkrio da je veličina jednog piksela svega 0,64 μm, što ga ujedno čini i najmanjim u ovoj industriji.  

Treba istaći da je Samsung već držao rekord po tom pitanju, oni su 2019. godine predstavili ISOCELL Slim GH1 sa senzorom od 50 MPx i 0,7 μm piksela. Iz te kompanije ističu da su senzori namenjeni za "sve pametne telefone, od premijum modela do onih koji spadaju u srednju kategoriju".

Najnoviji senzor će posedovati ISOCELL 2.0 za unapređenu izolaciju piksela i umanjivanje broja slika lošijeg kvaliteta. U teoriji bi trebalo da poboljša osetljivost na svetlost i vernost boja zajedno sa unapređenim materijalima između filtera u boji koji ne propuštaju svetlost iz jednog piksela u susedni, prenosi GSM Arena.  ISOCELL JN1 će se pojaviti i sa Tetrapixel tehnologijom koja će spojiti četiri piksela u jedan veliki 1,28 μm piksel za fotografije kvaliteta 12,5 megapiksela, sa što manje šuma. To omogućava da HDR radi u realnom vremenu i da beleži dve stvari istovremeno.

Samsung je poboljšao i phase-detection koji će doći sa novim imenom, Double Super PD. Pored toga su redizajnirali mikro sočiva, te ona pružaju poboljšanu brzinu i tačnost autofokusa. Senzori sada mogu da zabeleže video snimke u 4K rezoluciji u 60 frejma po sekundi i 1080p u 240 FPS, ali će sve zavisiti od toga kakav će čipset taj pametni telefon imati.

Počela je masovna proizvodnja Samsung ISOCELL JN1 senzora, pa verujemo da će uskoro izaći i prvi uređaji sa istim. Interesantno je da će "ostrvo" na kojem se nalaze kamere biti manje na novim uređajima, u odnosu na skorašnje Samsung telefone.

ISOCELL JN1
Izvor: Samsung

Tagovi