Android zona

Omiljena društvena mreža povučena iz nekoliko zemalja i zabranjena

Autor Marko Čavić

Ne samo da je povučena iz Indije i Hongkonga, nego je trenutno najpopularnija društvena mreža zabranjena u mnogim američkim kompanijama, vojsci i administraciji.

Izvor: MONDO portal / TikTok

TikTok, globalno trenutno najpopularnija mobilna aplikacija za objavljivanje kratkih video snimaka, više nije dostupna korisnicima u Hongkongu zbog novog kineskog zakona o nacionalnoj bezbijednosti za područje tog grada.

Po usvajanju restriktivnog zakona, pekinška kompanija Bajtdens početkom jula je najavila da će rad te aplikacije u Hongkongu biti obustavljen, navodi BBC.

TikTok se nedavno našao pod lupom nadležnih u SAD i drugim zemljama zbog zabrinutosti da bi aplikacija podatke o svojim korisnicima mogla da prosleđuje kineskim vlastima.

Bajtdens je povodom ove situacije zvanično saopštio da se nikakvi podaci o korisnicima ne prosleđuju vlastima i da to ne bi bilo učinjeno čak ni kada bi one to zatražile, kao i napomenuli da se na čelnim pozicijama TikTok mreže i njihove matične kompanije nalaze uglavnom Amerikanci.

Amazon: Poruka zaposlenima da uklone TikTok

Kompanija Amazon saopštila je da je greškom poslat zahtjev zaposlenima da sa svojih telefona uklone kinesku aplikaciju TikTok, preneo je BBC. Internom porukom, koju je direkcija poslala 9. jula svim zaposlenima u Amazonu zatraženo je da se, bez izuzetaka, sa svih telefona ljudi iz Amazona ukloni aplikacija TikTok zbog "bezbjednosnih rizika". "Poruka je poslata greškom našim zaposlenima. Za sada nema promena u našoj korporativnoj politici u pogledu aplikacije TikTok", izjavio je predstavnik Amazona u intervjuu za BBC.

TikTok je privukao pažnju Trampove administracije, pa je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio na Fox News kanalu da se razmatra zabrana svih kineskih aplikacija.

Pompeo je čak otišao korak dalje kada je konstatovao da su svi korisnici TikTok aplikacije izloženi riziku da se njihovi privatni podaci nađu "u rukama Kineske Komunističke Partije", a zaposlenima u Stejt departmentu je zabranio da preuzmu ovu aplikaciju, ocijenivši da bi je trebalo zabraniti u celoj Americi.

Kompanija TikTok je nekoliko puta javno saopštavala da nikada nije i nikada neće deliti podatke o svojim korisnicima sa kineskim vlastima.

Da li vi koristite TikTok?


TikTok izazov #danceAwesome video (MobIT)
Izvor: Samsung

Tagovi