Istraži više uz HUAWEI

Novi Huawei telefoni bez Google aplikacija - zaboravite na to! FOTO, VIDEO

Autor Marko Čavić Izvor mondo.rs

Evo ih, sve naše omiljene aplikacije su tu, a pokazaćemo vam i kako sve to radi!

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kad je Google dobio zabranu američke administracije da posluje sa Huawei kompanijom kineski gigant nije sedeo skrštenih ruku.

Osim što su radili na razvoju svog Huawei Mobile Services ekosistema aplikacija sa AppGallery prodavnicom, radili su i na - PHONE CLONE aplikaciji!

Phone Clone je ključna aplikacija svih novih Huawei Android telefona, koji dolaze sa Android Open Source Project sistemom i nemaju GMS (Google Mobile Services) tj. Google aplikacije. Ova aplikacija rešiće gotovo sve probleme s aplikacijama, koje biste mogli da imate na svom novom Huawei telefonu.

Koji telefoni, krenimo odatle, nemaju GMS tj. Google aplikacije - Huawei Mate 30 Pro i ostali iz serije, Huawei Mate Xs, Huawei P40 Lite i ostali iz serije, Huawei Nova 6 i ostali iz serije, Huawei MediaPad Pro tablet, i gotovo svi Huawei telefoni, koji će doći nakon tih modela. Svi oni imaju HMS sistem sa AppGallery prodavnicom, nemaju Google aplikacije i koriste Phone Clone aplikaciju za prebacivanje svega sa starog telefona.

Phone Clone aplikacija dostupna je u Play Store, AppStore i AppGallery prodavnici. Besplatna je i traži dozvolu za pristup svemu u telefonu, jer joj je to i namena - da apsolutno sve sa starog telefona kopira na nov.

Naš test model bio je najnoviji Huawei P40 Lite. Detaljno smo ga predstavili nakon premijere u Beogradu, a u prodaji će biti od aprila. Ovaj model dolazi sa Android 10 i EMUI 10.1 sistemom i Phone Clone se već nalazi na njemu. Pre početka operacije kloniranja sadržaja telefona sa starog na novi telefon Phone Clone je potrebno preuzeti na stari telefon (linkove smo vam dali gore)

Pokrenite Phone Clone aplikacije na oba telefona i na novom telefonu odaberite da li klonirate sadržaj sa iOS, Android ili Huawei telefona - odaberite koji model tj. sistem kopirate na novi uređaj. Na našem Huawei P40 Lite otvara se Huawei Share pristupna tačka, na koju se stari telefon sa Phone Clone aplikacijom povezuje.

Na sledećem ekranu se bira sadržaj, koji je moguće kopirati sa starog na nov telefon: Kontakti, Razmena poruka (uključujući MMS), Dnevnik poziva (uključujući kompletnu istoriju), Beleške, Kalendar, Dokumenti, Sistemska podešavanja (upravljanje androidom, raspored aplikacija, broj početnih ekrana, slika pozadine, čuvar ekrana, taman mod..) i ono najvažnije - Aplikacije i Podaci.

Veličina našeg fajla je bila preko 17 gigabajta! Prenos je završen za oko 25 minuta korišćenjem Huawei Share, koja je u pozadini zapravo Wi-Fi Direct tehnologija prenosa podataka.

Dok se transfer vrši oba telefona ostaju sa uključenim, ali zatamnjenim ekranom, pa ih stavite na punjač, ako nemate dovoljno energije u bateriji. Telefon sa kojeg se prebacuju fajlovi ne bi trebalo koristiti do se vrši transfer podataka (što se jasno vidi i kao savet tokom prebacivanja, na ekranu telefona). Takođe, telefon na koji se podaci prebacuju ne bi trebalo dirati dok se transfer odvija.

Nakon prebacivanja svega dobićete uputstvo o tome šta je prebačeno uspešno, a šta ne. U našem slučaju neuspešno je bilo prebacivanje Chrome aplikacije, koja nije mogla biti prebačena i dve stavke iz Kalendara, koje nismo mogli da vidimo, pa ne znamo šta to tačno nije prebačeno.

Sve ostalo je prebačeno, uključujući aplikacije Instagram, Facebook, WhatsApp, Twitter, Layout, LinkedIn, IGTV, Office Lens, Telegram, Flipboard, Google Maps, Google Gboard, apsolutno sve domaće medije, inostrane medije, EON platformu, HERE WeGo mape i igre.

U međuvremenu su u AppGallery stigli Tidal, Lords Mobile, World of Tanks, Kompletna Office kancelarija Microsoft kompanije, Outlook Mail, Microsoft News, Tinder, Snapchat, TikTok, svi domaći operatori sa svojim aplikacijama, aplikacije nekih domaćih banaka, Rise of Kingdoms i mnoge druge.

I šta sve radi od aplikacija - sve, osim jedne!

GMail je zamenjen Huawei Mail aplikacijom i radi uobičajeno i sa Google nalogom, umesto Chrome-a imamo Firefox (koji je i inače bio naš izbor) ili Huawei Browser, Gboard radi normalno, Google Maps, takođe, Instagram, Facebook, Messenger, IGTV, Twitter uobičajeno, takođe. Čak je za mnoge aplikacije, s obzirom na to da smo prebacili i sistemska podešavanja, aktiviran nalog, pa u neke i nismo morali da se logujemo opet (dok na neke jesmo).

Takođe je važno pomenuti da ne radi aplikacija CarGo i u Google Maps ne može da se upiše Google nalog, ali navigacija radi uobičajeno. S druge strane, HERE WeGo radi u potpunosti normalno.

Što se YouTube aplikacije tiče - na novom HMS telefonu vam on više i ne treba, jer smo pronašli YouTube Vanced aplikaciju, koja je 1:1 YouTube, a nema reklame i omogućava rad u pozadini. To smo vam već detaljno opisali, tako da se podsetite svega, ako još niste čitali o tome.

I na kraju smo vrlo zadovoljni ovim što Phone Clone omogućava, jer bez problema za svega 20-ak minuta klonira gotovo 100 posto sadržaja sa starog telefona na novi i to bez ikakvih problema. Naravno, ažuriranje aplikacije je problem, ali samo za sada, jer radimo i na tom rešenju, baš kao što smo vam rekli ranije - znamo neke cake, koje ćemo rado podeliti sa vama, ali o tome ćemo već sledeći put.

Za sada smo vam otkrili kako da imate (bolji) YouTube na novom Huawei telefonu i evo sad sve svoje omiljene aplikacije, kontakte i sve druge sadržaje - malo li je za početak?!

Ostanite s nama, u sledećim tekstovima pisaćemo vam o tome kako da vršite automatsko ažuriranje aplikacija i kako i zašto bi trebalo da koristite Huawei ID, koji će vam omogućiti skladištenje najbitnijih stvari na Huawei Cloud platformi, koju dobijate gratis. Naravno, to ćemo sve da vam objasnimo sledeći put, zato i ostanite i dalje sa nama…

I, nismo vam ništa rekli ni ovaj put, naravno :)

Huawei uređaji instaliranje aplikacija video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile Srbija

Tagovi