Android zona

Svi koristite ovu aplikaciju, zato pazite!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Vaše privatne poruke nisu baš toliko privatne, evo i zašto…

Koristite WhatsApp, naravno da koristite, ali ta aplikacija i njena integracija sa Google ekosistemom pravi velike bezbjednosne probleme po privatnost korisnika.

Prema objavi Engadget sajta vaše privatne poruke, koje razmjenjujete preko WhatsApp aplikacije možda i nisu baš toliko privatne

Naime, čudan razvoj situacije, koji je dokazao novinar DW njemačkog portala, pokazuje da Google pretraga indeksira (izlistava i pamti) najmanje neke od pozivnica za grupno četovanje, što znači da su te grupe javno dostupne i sav njihov sadržaj može vidjeti bilo ko sa tom javno izlistanom pozivnicom.

Istraživanjem ovog propusta ustanovljeno je da se podaci u okviru WhatsApp grupa mogu špijunirati, a među otkrivenim grupama bila je i jedna od zvaničnih UN grupa sa 48 članova, čiji podaci, koji su razmijenjeni unutar privatne grupe bili vidljivi svima sa linkom, iako učesnici grupne konverzacije toga nisu bili svjesni i otkriveni su čak i brojevi učesnika sa njihovim slikama.

Navodno, WhatsApp je povodom ove situacije, korisnicima, čije su grupe javno izlistane i njihove pozivnice pomoću kojih su i stranci mogli da im se pridruže, rekao da su korisnici sami krivi za ovaj propust, jer su javno dijelili pozivnicu za grupu, što je Google potom sačuvao. Što se Google kompanije tiče, oni su rekli da ova situacija nije nimalo drugačija od bilo koje druge u kojoj su linkovi bili javno podijeljeni.

Ipak, ni jedna ni druga kompanija ne objašnjavaju kako su stranci uspjeli da se priključe tim izlistanim WhatsApp grupama četova, kad nisu bili isprva ni pozvani da se nađu u njima.

Šuškalo se još od 2019. godine da WhatsApp ima problema sa pozivima u grupno četovanje, ali je taj problem tek nedavno potvrđen, kako smo rekli na početku teksta.

Stoga, ne dijelite javno pozive za grupno WhatsApp četovanje i držite se ove aplikacije za razmjenjivanje svega što ima veze s tom aplikacijom - u svakom slučaju ne dijelite linkove za poziv u grupno četovanje nigdje, osim u WhatsApp aplikaciji. Naravno, ako se tiču te aplikacije…