Android zona

Baterije telefona je, ipak moguće PREPUNITI?!

Izvor mondo.rs

Ispada da je tako, na osnovu funkcija dve velike suparničke kompanije.

Imamo Apple s jedne strane, a imamo i OnePlus s druge strane.

Naravno, iOS predstavnik je očigledan, dok bismo za Android predstavnika mogli da nabrojimo makar nekoliko popularnijih ili, eto poznatijih.

Ipak, ove dve kompanije postale su, iako suparnice, poznate po jednoj istoj stvari - imaju tehnologiju, koja sprečava baterije njihovih telefona da se prepune.

Iako su različiti izvori i različita istraživanja tvrdila da baterije novih telefona, a tu mislimo na sve telefone izdate u poslednjoj deceniji, nisu u stanju da se prepune, jer su dovoljno inteligentne da prestanu da se pune, kad se jednom napune, ispada da Apple i OnePlus nisu želele da rizikuju.

Apple kompanija za iPad, iPhone i iPod uređaje već neko vreme poseduje Optimized Battery Charging, opciju za sprečavanje prepunjavanja baterija, a nju je sad uvela i kompanija OnePlus. U slučaju kineske kompanije opcija se zove, pazite sad - Optimized Charging i predstavljena je u okviru OnePlus nastupa na CES 2020 sajmu u Las Vegasu.

Ono što ona radi jeste da sprečava telefon da se puni, nakon dostizanja pune napunjenosti baterije, isključujući joj dotok energije da bi baterija ostala duže vreme bez oštećenja i degradacija, koju prepunjavanje može da izazove. Baterija će biti napunjena do 80 posto, u trenucima kad je obično ostavljate na punjaču, a do 100 procenata će biti napunjena do prvog događaja, kad je očekivano da skinete telefon s punjača - pre prvog alarma, pre uobičajenog buđenja i u sličnim situacijama, koje će pametni algoritam unapred predviđati na osnovu vaše dnevne rutine.

To znači da će baterija manje vremena provesti na nivou pune napunjenosti, a samim tim imaće i manju šansu da bude oštećena zbog toga.

Korisnici OnePlus sistema prvi put su tokom decembra 2019. godine mogli da koriste ovu funkciju i prema OnePlus blogu odlično su reagovali na njih, pa je kompanija Optimized Charging uvela kao standardnu opciju sa prvim sledećim ažuriranjem svojih telefona.

Ipak, Optimized Charging je izborna funkcija i korisnici, koji žele da je koriste potrebno je da je aktiviraju u meniju telefona, prateći putanju: Settings >Battery >Optimized Charging >Enable.

Možda su današnje baterije i dovoljno inteligentne da se ne prepune, ali Apple i OnePlus žele da budu sigurni da do toga neće ni doći, a to jeste velika stvar za korisnike, jer mogućnost negativnih posledica po uređaj svode na manju mogućnost.

Pratite Sajam u Las Vegasu sa nama, prateći naš CES 2020 tag na MONDO stranicama ili putem oznake #MobITCES2020 na društvenim mrežama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

OnePlus 7T video trailer (MobIT)
Izvor: OnePlus