Rešenje velike misterije

ZAŠTO TELEFONI USPORAVAJU S VREMENOM: Zastarevanje hardvera, novi operativni sistem ili to proizvođači rade namerno

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kao po običaju odgovor nije toliko jednostavan i stvar se mora posmatrati iz više uglova da bismo mogli da donesemo dobar zaključak.

iOS 15
Izvor: SmartLife / Apple.com / Printscreen

Pred kraj svake godine proizvođači Google i Apple predstavljaju nove verzije operativnih sistema za pametne telefone. Otprilike nekoliko dana kasnije kreću komentari korisnika da njihovi stari telefoni počinju da rade sporije. Taman u vreme novogodišnjih/božićnih rasprodaja. Da li je u pitanju samo slučajnost ili proizvođači namerno usporavaju vaše telefone, kako biste ih zamenili za nove?

Najava na leto, a pred kraj godine - novi OS

Sredinom godine proizvođači operativnih sistema za pametne telefone, Apple i Google obično najave nove iteracije svojih OS-ova i datume kada će oni biti predstavljeni javnosti. Fokus je skoro uvek na nove mogućnosti, novi dizajn i još ponešto. Ono što vam se ne kaže na tim najavama je da su nove verzije operativnih sistema uvek optimizovane za novi hardver koji se tradicionalno predstavlja tokom leta.

Komplikovana optimizacija

Upravo zbog toga ažuriranja sistema treba da reše dva potencijalna problema. Prvi problem je obezbeđivanje podrške za nove čipove, kako bi OS, sa svim svojim novim funkcionalnostima radio na novom hardveru. Drugi problem je rešavanje postojećeg hardvera koji nema mogućnosti da podrži novine koje implementira novi OS.

Ovaj drugi je malo komplikovaniji, jer kada dizajnirate novi OS, koji se oslanja na nove mogućnosti da bi pravilno funkcionisao, a onda morate da ga prepravljate tako da radi sve to isto, samo bez pomenutih novina, to baš nije tako jednostavno.

Problemi sa hardverom

Vaš telefon, star nekoliko godina dobio je novi OS, ali ne podržava neke od mogućnosti, i to je sasvim OK. Ono što korisnicima nije OK je to što deluje da je sada novi operativni sistem učinio telefon dosta sporijim, nego što je to bilo do sad. Da bismo razumeli zbog čega ovde nastaju problemi, moramo da razumemo kako funkcioniše dizajn čipova.

SoC

Apple je do skora koristio čipove drugih proizvođača za svoje uređaje, ali se u poslednjih nekoliko godina vratio nekadašnju politiku – da sami dizajniraju nove čipove. Kako se pametni telefoni sastoje od više različitih čipova koji kontrolišu različite aspekte upotrebe, više ne govorimo o pojedinačnim čipovima, već o čipsetovima, grupi čipova ili skraćeno SoC (System on Chip). Ovo znači da se ceo sistem i sve što mu je potrebno nalazi u okviru jednog čipa, koji u ovom slučaju dizajnira Apple.

Čak i kada neko sam dizajnira svoje čipove, može biti teško da se predvidi šta će korisnici želeti u budućnosti od svojih telefona. Samim tim niko i ne može precizno da zna koje su nove mogućnosti koje će doneti nove generacije čipova.

Operativni sistemi su kompleksni

Upravo zbog toga je proces pisanja operativnog sistema posebno kompleksan. Proizvođači moraju da pišu ažuriranja za OS kako bi on mogao da radi na novom hardveru, kako bi korisnici mogli da kupe nove uređaje i iskoriste maksimum novog hardvera na svom uređaju. Pored toga, oni moraju da izvrše optimizaciju na starom hardveru koji nema potreban kapacitet da sve “potera” u punom sjaju.

Upravo te prečice i optimizacije su razlog zbog čega na novom operativnom sistemu većina stvari radi sporije. Novi OS nije napisan tako da vaš stari telefon radi sporije na njemu, ali pošto je optimizovan za starije uređaje, on prosto ne radi toliko dobro sa starijim hardverom. I to je kompromis na koji proizvođači OS-a moraju da pristanu.

Zašto onda menjati OS?

Sigurno se i vama desilo da vam telefoni rade sporije sa novim verzijama operativnih sistema, čak i kada se OS i hardver pišu pod istim krovom, kao što to radi Apple.

Zbog čega onda ljudi, iako imaju negativna iskustva iz prošlosti, jedva čekaju da ažuriraju svoj telefon na novi OS? Pođite od sebe. Da li vi volite da svi oko vas imaju nove verzije OS-a, a samo vi imate stare, iako imate mogućnost da nadogradite svoj OS?

Čak je i Apple nedavno omogućio svojim korisnicima da biraju da li žele da zadrže svoj stari OS ili da pređu na novi, iako to nije bila praksa ove kompanije, koja u poslednje vreme odustaje od nekih od svojih fundamentalnih načela.

iOS 15 novosti
Izvor: YouTube / Marques Brownlee

Profit je najveći motivator

Proizvođači prave svoje uređaje da bi na njima zaradili, a da bi ih prodali, oni moraju da sa sobom donesu nešto novo, da bi pokazali da su bolji od svojih prethodnika. Iako proizvođači obećavaju da će da se pobrinu za svoje korisnike starih uređaja, uvek su prioritet novi modeli. Pogledajte samo kalendar Android 12 OS-a za Samsung uređaje i koji modeli ih dobijaju prvi.

Proizvođači bi mogli da se potrude malo više i da edukuju korisnike kako da optimizuju svoje a podešavanja i malo očiste svoje telefone da bi radili brže, ali se oni time ne bave.

Dokažite da vam usporavaju telefon – ako možete

Sve i da se proizvođači trude da namerno uspore stare modele telefona kada izađe novi OS, dokazivanje toga je ekstremno teško. Izvorni kodovi operativnih sistema nisu otvorenog tipa, i često ne postoji način da pogledate šta se dešava unutra, tako da je jedini način da se ovo proveri prostim testiranjem istih procesa na različitim telefonima sa različitim verzijama operativnih sistema.

Da li zaista proizvođači namerno usporavaju telefone ili sistem ne može da podrži novi hardver, teško je reći sa sigurnošću. Možemo da nagađamo, ali sećate se da je Apple pre nekoliko godina namerno ograničavao kapacitet baterije na starijim uređajima kako bi terao korisnike da kupe nove, a sve pod izgovorom da je to zarad optimizacija...

Ne morate da instalirate novi OS!

Sve se na kraju svodi na to kako proizvođači telefona prodaju svoje proizvode. Najpopularnija opcija je da novi uređaji stignu sa novim operativnim sistemom, a da se o starijim uređajima razmišlja kasnije, ili da se ne razmišlja uopšte. Prema onome što znamo, proizvođači bi rizikovali previše usporavanjem starijih modela, tako da je najverovatnije uzrok sporog rada prosto nedovoljna posvećenost optimizacijama.

Zbog toga nije loša ideja da bar neko vreme odolite iskušenju da ažurirate svoj telefon sa novom verzijom OS-a. Sva ta obaveštenja, šareni novi dizajn i nove mogućnosti koje vam obećava proizvođač vrlo često dolaze po ceni performansi. Da li ste voljni da žrtvujete brzinu zarad svega toga je pitanje koje treba sami sebi da postavite.

Izvor: SmartLife / Apple

Bezbednosne zakrpe

Ono što takođe treba imati na umu je da nove verzije operativnih sistema nisu uvek samo ta šarena ažuriranja i poneke nove funkcije kad duže držite ikonicu neke aplikacije. Ona često donose i mnoge bezbednosne zakrpe koje vaš telefon čine otpornijim na popularne maliciozne programe i napade.

Ako novi OS rešava i te probleme, bolje imati malo sporiji telefon, nego izgubiti sve sa njega, jer ste nesmotreno preuzeli prilog mejla koji je poslao neki bubuljičavi srednjoškolac iz Indonezije, predstavljajući se kao Google podrška.

Tagovi