Kako kome…

SAMSUNG I DALJE PRVI U EVROPI: Najviše odskočio vivo, a iPhone nastavlja konstantan rast

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Counterpoint izdao zvanične i kompletne rezultate za treće tromjesečje 2021. i oni izgledaju - kako kome…

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Analitička kompanija objedinila je svoje podatke za treće tromjesečje 2021. godine (Q3 2021) i objavila stanje na tržištu zasnovano na tim podacima.

 Posebno se osvrćući na Evropu Counterpoint Research naglašava da je tržište dinamičnije, nego do sada, posebno što virus korona još uvek pravi problem svim proizvođačima telefona.

Samsung je broj jedan u Evropi i zauzima 30,4% tržišta, ali je zabilježio pad na godišnjem i kvartalnom nivou - 16% kad se posmatra isti period 2020. godine i 6% kad se uporedi sa Q2 2021 periodom.

Godišnji rast Xiaomi kompaniji od 51% donosi drugo mjesto i preko 23% evropskog tržišta, ali uz kvartalni pad, koji je pratio Samsung-ov.

Treći je Apple, koji raste i dalje - manjim koracima, nego kineski konkurenti, ali stabilno. Tako je Apple zauzeo tek 1,5% manje tržišnog udjela od Xiaomi -ja, koji ima 23,6% (dakle, iPhone-u pripada 22,1%). Apple je imao godišnji rast od 24% i kvartalno tj. tromjesečno od 5%, pa iPhone stabilno raste.

U trećem tromjesečju OPPO je imao 10,1% evropskog tržišta i rast po oba parametra, ali je rekorder, ipak, vivo, koji je porastao godišnje 238% i tromjesečno 22%. Ovo je veliki uspjeh kineske kompanije, koja se probija i kod nas, ali je i rezultat gotovo potpunog odsustva u godinama prije ove.

HMD Global je imao rast od 24% godišnje i 26% tromjesečno, pa je učestvovao sa oko jedan odsto evropskog tržišta, što Nokia mora da popravi narednih meseci, jer je šteta da takvi telefoni budu simbolično zastupljeni na mapi Evrope. Ispred je Motorola sa 1,1% tržišta i realme sa 2,4%, koji je imao drugi najveći rast u Evropi godišnje - oko 160%.

Huawei je pao na samo 0,5% tržišnog udela i zauzima 10. poziciju u Evropi u trećem kvartalu, a HONOR ima isti tržišni udio, ali dovoljan za devetu poziciju (pad HONOR-a je bilo 10% manji u odnosu na Huawei i otud razlika u poziciji sa gotovo istim tržišnim udjelom.

Tokom Q4 2021 očekuje se rast i Huawei i posebno HONOR kompanije. Huawei je predstavio nova9 smartfon, kao i povoljniji nova8i, koji je praktično nasljednik Huawei P40 Lite modela, pa se očekuje snažnija potražnja, pre svega zbog cijene. S druge strane dvije godine smo čekali da se na HONOR vrati GMS i Google Play, što se i desilo, pa će HONOR verovatno imati vrlo snažan rast tokom posljednjeg tromjesečja ove godine.

U Srbiji se trenutno prodaju najnoviji HONOR 50 i HONOR 50 Lite telefoni, koji su premijerno predstavljeni 1. novembra na prvoj samostalnoj premijeri ovog novog proizvođača telefona.

Tagovi