Vijesti

PONOVO VIDI POSLE 16 GODINA: Nova procedura vraća funkcionalni vid pacijentima

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Moždani implanti dozvoljavaju pacijentu da vidi oblike i slova nakon potpunog gubitka vida.

Mozak
Izvor: SmartLife / Unsplash / Fakurian Design

Iako zvuči zastrašujuće, nova procedura kojom se direktno u mozak ugrađuju implanti omogućava pacijentima sa oštećenim očnim nervom da ponovo progledaju. Razvoj tehnologije, omogućio je primenu novih tehnoloških rešenja i procedura u modernoj medicini kako bi se pomoglo pacijentima za koje do juče nije bilo leka.

Od potpunog slepila do funkcionalnog vida

Berna Gomez je učiteljica iz Španije kojoj je u 42. godini dijagnostikovana toksična optička neuropatija, bolest koja velikom brzinom razara optički nerv i rezultuje trajnim slepilom u roku od nekoliko dana. Uz pomoć istraživača univerziteta u Juti, SAD i Migel Hernandez univerziteta u Španiji, gospođi Gomez su ugrađene male elektrode direktno u vizuelni deo mozga kako bi se napravili prvi koraci u vraćanju vida bez korišćenja očiju.

Stvar koja je pokrenula celu priču je korišćenje Moran/Cortivis proteze, uređaja koji se sastoji od 96 pojedinačnih elektroda, koje se ugrađuju direktno u mozak pacijenta. Kada se ubace, elektrode se stimulišu na takav način da se slike koje beleži kamera projektuju direktno u mozak pacijenta.

Prvi korak je najteži

Prema kliničkom istraživanju, implant uspešno prezentuje slike koje se sada sastoje od svetlosnih signala i horizontalnih linija, do nekih slova. Ovo dostignuće je veoma veliki korak u potrazi za vraćanjem vida kod ljudi koji su ga izgubili. Za razliku od implanta koji se stavljaju u mrežnjaču oka, ovaj uređaj u potpunosti zaobilazi optički nerv i isporučuje informacije direktno u vizuelni centar mozga. Ova direktna stimulacija omogućava da pacijenti dobiju slike uprkos tome što njihov optički nerv ne može da komunicira sa mozgom.

Tehnologija u razvoju od 2006. godine

Silikonske mikro-elektrode nisu nova tehnologija, i potiču još iz 2006. godine kada su bili deo vladinog DARPA projekta. Današnja studija se fokusira na razvoj i procenu interfejsa za periferalni nerv, koji bi omogućio pokretanje veštačkih udova korišćenjem misli. Tokom 2019. godine tim biomedicinskih inženjera je uspešno iskoristio ove elektrode zajedno sa veštačkom rukom da pacijentu obezbedi osećaj u protezi.