Vijesti

ČUČNJEVI UMJESTO PLAĆANJA KARTE: Svakom ko uradi 20 čučnjeva gradske vlasti poklanjaju nedjeljnu kartu za gradski prevoz

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

U rumunskom gradu Kluž-Napoka ljudi čučnjevima plaćaju kartu i to masovno!

Izvor: SmartLife / InYour Pocket

Gradska vlast u Kluž-Napoka gradu u Rumuniji pronašla je način da proširi svijest o važnosti fizičke aktivnosti i da poveća broj putnika gradskog prevoza, koji koriste autobuski i drugi prevoz na legalan način.

Kluž-Napoka omogućio je ljudima da ispred pametnih automata urade 20 pravilnih čučnjeva kako bi dobili nedjeljnu kartu za odabrani gradski prevoz.

Sa gradskim vlastima na osmišljavanju kampanje i realizaciji tehničkih opcija radio je Sports Festival tim, koji je građanima ovog grada postavio uslov za dobijanje besplatne nedjeljne karte - moraju da urade najmanje 20 pravilnih čučnjeva za manje od dva minuta.

Pametni sistemi su postavljeni u Memorandumului i još nekoliko ulica, a do kraja 2020. godine sistem je snimio više od milion čučnjeva, a prema dosadašnjim podacima 2021. godina će daleko prestići taj broj.

Izvor: SmartLife / InYour Pocket

Sistem za dobijanje karata predstavljen je u okviru Evropske nedjelje sporta i zdravlja, a projekat je nazvan Zdrava karta. Osim što podstiče ljude da urade 20 čučnjeva za dva minuta (vjerujte nam, mnogi to nisu u stanju da urade iz prve!) ovaj sistem podržava napore Rumunije i Evrope za manju emisiju ugljen-dioksida i zeleniji transport, pošto Kluž-Napoka ima razvijen vozni, tramvajski i trolejbuski saobraćaj u najširem dijelu grada.

Kluž-Napoka je drugi najveći grad u Rumuniji, ima oko 305 hiljada stanovnika i centralna je tačka Transilvanije (središnji deo zemlje).

Da li biste vi uradili 20 čučnjeva za besplatnu vožnju?