Ne briljiramo…

CRNA GORA NIJE INOVATIVNA DOVOLJNO: Evo gdje smo listi najinovativnijih zemalja svijeta

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Inovacije još uvijek cvjetaju u mnogim industrijskim i tehnološkim sektorima uprkos globalnom ekonomskom usporavanju i pandemiji koronavirusa.

Izvor: SmartLife / Samsung

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) objavila je Globalni indeks inovacija za 2021. godinu.

Ocjenjivali su visinu ili nivo inovacija u 130 različitih kategorija, koncentrišući se na dugačak popis kriterijuma poput ljudskog kapitala, institucija, tehnologija i kreativne proizvodnje, kao i na sofisticiranost tržišta i poslovanja, između ostalih.

Inovacije se još uvijek stvaraju bez obzira na jako prisustvo svjetskog usporavanja ekonomije i pandemiji koronavirusa, posebno u industrijama koje se odnose na javno zdravstvo i zaštitu okoline.

Švajcarska je na vrhu WIPO liste s ocjenom 65,5 od 100, što je jedanaesti put da je proglašena svjetskim liderom inovacija. Švedska je druga s 63,1 dok Sjedinjene Američke Države zauzimaju treće mjesto s ocjenom 61,3. Slijedi ih Velika Britanija (59,8).

Jedan od najvećih pobjednika na listi za 2021. godinu je Južna Koreja koja se s 10. mjesta 2020. godine popela na 5. mjesto ove godine. Šesta je Holandija (58,6), sedma Finska (58,4) dok osmo mjesto zauzima Singapur s ocjenom 57,8. Njemačka je na 10. mjestu.

Kina je sada 12. najinovativnija nacija na svijetu, a na 14. mjestu je bila 2020. i 2019, ali i na 17. mjestu 2018. godine. Kina je, takođe proglašena najinovativnijom zemljom s višim srednjim prihodom ispred Bugarske (ukupni rang 35) dok je Vijetnam (ukupni rang 44) bio prvi na listi zemalja s nižim srednjim prihodom, a slijedi ga Indija (ukupni rang 46), objavila je Statista kompanija.

CATL baterije inovacije proizvodnja u Kini VIDEO
Izvor: CATL

Gdje je Crna Gora, a gdje je region

Što se komšija i regiona tiče, Slovenija je na 32. mjestu, Hrvatska je 42, Crna Gora je pedeseta, a Srbija na 54. mjestu po listi inovacija.

Bosna i Hercegovina je zauzela 75. mjesto na listi inovativnih zemalja za 2021.

Tagovi