Pogrešan smer

AMD I NVIDIA GRAFIKE PONOVO POSKUPLJUJU: Da li je ovo početak kraja PC gejminga? 

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ako ste planirali ili planirate da kupite grafičku kartu, moramo da priznamo da je ovo baš loš trenutak.

GeForce RTX grafika
Izvor: SmartLife / Unsplash / Christian Wiediger

Nakon nekoliko nedelja pada cena grafičkih karti koje su zbog mnogo razloga otišle na gore i potpuno nestale sa tržišta, novi modeli NVIDIA RTX 3000 i AMD Radeon RX 6000 grafika su zabeležili rast cena.

I dalje skupe

Prosečne cene grafičkih karti sa Ampere/RDNA 2 GPU-ovima u Nemačkoj pokazale su skok od 9% do skoro 60% iznad preporučene maloprodajne cene (MSRP), dok je AMD zabeležio 5% višu cenu za sveukupnih 64% iznad maloprodajne cene.

Kada su NVIDIA RTX 3000 grafike u pitanju, one su u maju zabeležile prosečne maloprodajne cene koje su bile 200% više od preporučenih, da bi trend pada ovu brojku spustio na 50% tokom avgusta. Cene AMD grafika nisu imale toliki rast, pa je najviša cena bila 114% iznad MSRP, da bi početkom jula ta cifra pala na 53% iznad one koja je preporučena.

Cene grafičkih karti
Izvor: SmartLife / Techspot

Iako se ove cifre odnose na Nemačku, istorijski se pokazalo da ovo veliko tržište lepo reflektuje kretanje cena u svetu, prateći globalne trendove.

Rastu cene, a ponuda sve manja

Pored rasta cena grafika, početkom ovog meseca opala je i dostupnost, posebno RTX 3070 i 3070 Ti, kao i RTX 3080 i RTX 3090, sa sličnom situacijom kod AMD modela RX 6600 XT, 6700 XT i 6900 XT.

NVIVIA se zvanično pravda činjenicom da su problemi u lancu isporuke napravili problem koji će trajati i tokom naredne godine, a kako je TSMC, najveći proizvođač čipova na svetu, podigao cene za do 20%, ovakva situacija bi mogla da potraje. NVIDIA se protiv ovakve situacije i sve veće potražnje za grafikama od strane rudara bori zaključavanjem svojih grafika, tako da ne mogu efikasno da rudare kriptovalute.

NVIDIA GTC 2021 Keynote
Izvor: YouTube / NVIDIA

Napomenućemo samo i to da je ovakva situacija aktuelna uprkos činjenici da se isporuka GPU-ova u drugom tromesečju ove godine povećala za 42%.

Tagovi