Više muzike

TESTIRALI SMO HUAWEI FREEBUDS 4 SLUŠALICE: Kakav je kvalitet zvuka i koliko su napredovale u odnosu na prošli model

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Huawei ima nove slušalice, koje dolaze na mesto FreeBuds 3 modela i naši utisci o novoj verziji su pred vama.

Kompanija Huawei pre nekog vremena iznenadila nas je slušalicama FreeBuds 4i, koje su povoljnije, kvalitetnije što se izrade tiče i bolje od prethodnog modela FreeBuds 3i.

Nismo očekivali ništa manje ni od FreeBuds 4 modela, koji je u Srbiju stigao tokom jula po ceni od oko 180 evra tj. 20.999 RSD.

Slušalice dolaze u beloj, sivoj tj. srebrnoj i crnoj boji i mogu se kupiti u Huawei prodavnicama u Beogradu i onlajn na sajtu proizvođača.

Sa slušalicama se dobija samo kabl za punjenje, jer je ovo tip Open-fit dizajna slušalica i nema nastavaka niti gumenih dodataka za nošenje. Open-fit dizajn znači da su slušalice univerzalno prilagođene svakom korisniku svojim dizajnom i ergonomijom. Ovde moramo još jednom da potvrdimo da je mit to da Open-fit dizajn dovodi do ispadanja slušalica iz ušiju - ne samo da ovo nije tačno, nego je izmišljotina ljudi koji nikad nisu imali priliku da ih koriste.

Ono što može da se desi jeste da vam slušalice zbog oblika uveta jednostavno ne odgovaraju i žuljaju vas, ali u tom slučaju potražite FreeBuds 4i ili FreeBuds Pro slušalice.

Oba modela pomenutih slušalica imaju nastavke za nošenje i možete da ih prilagodite svom uvetu.

Izrada, dizajn, upravljanje i autonomija

Slušalice su vrlo kvalitetno izrađene, besprekorno su spojene i deluju zaista pouzdano i u ruci i u ušima.

Plastika kućišta tj. kolevke za nošenje je reljefasta, a Huawei logotip je matiran, tako da se ogrebotine neće pojaviti ni na kolevci ni na slušalicama, kao što je to slučaj bio sa lakiranim FreeBuds 3. Takođe, kućište tj. mehanizam zatvaranja i magneti deluju čvršći i jači, što bi trebalo da doprinese dugotrajnosti slušalica i kolevke.

Kolevka se puni isporučenim kablom putem USB Type-C veze ili bežično, a same slušalice se pune dok su u kutiji - kad se kutija puni ili kad je ona već napunjena. Vađenje slušalica je ponekad komplikovano, ali hvatajte slušalice prstima bočno, pa problema neće biti (iskustveno dokazano, pa zato i spominjemo).

FreeBuds 4 su vodootporne do IPX4 standarda i podržavaju komande dodirom putem tapkanja, prevlačenja i dvostrukog brzog tapkanja za funkcije:

  • Aktivacija odstranjivanja pozadinske buke
  • Utišavanja i pojačavanje zvuka
  • Pauziranje reprodukcije muzike
  • Preskakanje pesme
  • Odgovor na dolazni poziv i prekid veze i
  • Aktivaciju glasovnog asistenta (samo na engleskom i podržanim jezicima).

Upravljanje slušalicama je poboljšano, ima mnogo manje promašenih komandi nego na FreeBuds 3 modelu i čini se da je Huawei povećao polje dodira, koje brže i pouzdanije reaguje na kratke komande i držanje slušalice.

Autonomija slušalica u odnosu na FreeBuds 3 nije značajno napredovala i sa punim bubicama dobija se oko dva i po sata rada sa uključenom ANC opcijom (ukidanje buke) i do četiri sata bez ANC opcije. Što se kućišta tiče i ono je ostalo manje-više na istom stadijumu - 22 sata bez ANC-a i oko 14 sati sa uključenom opcijom ukidanja pozadinske buke.

Slušalice se napune za oko sat vremena kad su potpuno prazne, a kućište-kolevka se u potpunosti napuni za isto toliko vremena vremena. Brzim punjenjem, za oko 15 minuta dobijate oko pola kapaciteta baterija slušalica.

Svaka FreeBuds 4 slušalica ima bateriju kapaciteta 30 mAh, dok je kućište sa baterijom kapaciteta 410 mAh.

Aplikacija, lakoća povezivanja i sistem rada

Aplikacija AI Life je krucijalan deo FreeBuds 4 ekosistema, koji je zasnovan trenutno na Android, a vrlo brzo će biti na HarmonyOS operativnom sistemu. FreeBuds 4 slušalice jesu HarmonyOS uređaj i podržavaju mnogo novih opcija, koje prevazilaze ne samo prethodni model FreeBuds 3, nego čak i najskuplje Huawei slušalice FreeBuds Pro.

Da biste maksimalno udobno koristili FreeBuds 4 slušalice obavezno instalirajte aplikaciju AI Life dostupnu za HMS, iOS i Android uređaje.

HUAWEI FreeBuds 4 Uputstva VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

Ova aplikacija vam omogućava da podesite slušalice kako bez nje ne biste mogli. AI Life opcije su sledeće:

  • KVALITET ZVUKA: Ekvilajzeri i dodatna podešavanja profila zvuka prema zamisli korisnika
  • POKRETI: Kontrolisanje slušalica dodirom ili prevlačenjem (swipe), što uključuje prebacivanje i vraćanje pesme/videa, pauzu, aktivaciju režima rada slušalica, odgovaranje i završavanje poziva i pojačavanje i utišavanje zvuka
  • POBOLJŠAVANJE GLASA: Izdvajanje glasa sagovornika ili tokom pesme kako bi se glas bolje čuo u bučnim okruženjima, a glas korisnika kvalitetnije preneo do sagovornika
  • PODEŠAVANJA: Omogućavaju da se aktivira pametna detekcija nošenja slušalica, što pauzira reprodukciju ili poziv prebacuje na telefon kad se slušalica (jedna ili obe) izvade iz uveta),kao i nastavak reprodukcije kad se vrate u uši
  • DETALJI O BATERIJI: Aplikacija prikazuje nivo napunjenosti baterije u svakoj slušalici, ali i stanje kolevke tj. kutije za nošenje i punjenje slušalica
  • AŽURIRANJE: Jednim dodirom moguće je proveriti novi softver slušalica i instalirati ga
  • PRONALAŽENJE SLUŠALICA: Koristite ovu opciju da pronađete zaturene slušalice kod kuće i da locirate njihovu poslednju lokaciju na kojoj su korišćene i na kraju
  • UPRAVLJANJE ODSTRANJIVANJEM POZADINSKE BUKE: profili za jačinu regulisanja buke iz okruženja u dva scenarija.

Aplikacija je mesto koje vam pruža da u svakom trenutku promenite opcije slušanja muzike, prilagodite sebi kvalitet onoga što čujete i omogućite nove opcije ili one, koje niste ranije aktivirali.

AI Life aplikacija je pregledna, lako se koristi i besplatna je za preuzimanje.

Huawei FreeBuds 4 povezuju sa mobilnim telefonom, tabletom, pametnim i sportskim satovima i računarima, i to na dva uređaja istovremeno. Na taj način možete da slušate muziku sa pametnog sata, ali i da primite poziv sa telefona ili kombinujete rad na više uređaja istovremeno.

Savremene bežične slušalice danas bi trebalo da imaju i maksimalno pojednostavljen proces uparivanja sa svakim uređajem. FreeBuds 4 je zato dovoljno samo prvi put fizički povezati na neki uređaj i svaki sledeći put kad ih otvorite i izvadite iz kolevke one će se automatski povezati na uređaj sa kojim su već bile u kontaktu.

Uz novu Windows 10 opciju FreeBuds 4 se sad daleko lakše i automatski povezuju i sa bilo kojim laptop ili desktop računarom za svega par sekundi, a Windows 10 kompjuter može da bude jedan od dva uređaja sa kojima FreeBuds 4 istovremeno imaju vezu. Još jedna novina u okviru Windows 10 podrške je mogućnost korišćenja slušalica sa video reprodukcijom koja nije YouTube - Microsoft je dodao sve neophodne drajvere i kodeke i za reprodukciju videa i filmova preko najpopularnijih aplikacija kakve su VLC, MediaPlayer i druge.

.

ANC opcija i režimi rada, latencija i kvalitet zvuka

Gotovo je besmisleno kupiti slušalice koje nemaju aktivno ili hibridno potiskivanje buke, jer je ta opcija već neko vreme standard za svaku klasu Bluetooth slušalica.

ANC (Active Noise Cancelation) je opcija koju podržavaju i FreeBuds 4. Aktivirate je dužim pritiskom na levu ili desnu slušalicu dok je u uvetu ili putem aplikacije. Na raspolaganju su dva režima - PRIJATNO za mesta na kojima je buka neznatna i UMEREN za mesta na kojima je buka snažna.

HUAWEI FreeBuds 4 Audio Tehnologija VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

Da biste pravilno odredili profil za ukidanje buke jednostavno pokrenite muziku ili video i odaberite onaj profil ukidanja buke koji vam najviše prija u datom trenutku. Aktivno potiskivanje buke radi i prilikom slušanja ili gledanja muzike i videa sa računara, jer je kontrola ANC režima rada dostupna direktno preko slušalica, pa nema potrebe za korišćenjem telefona sa aplikacijom.

Izolacija buke sama po sebi na tzv. Open-fit slušalicama zavisi najviše od toga kako vam je izgrađeno vaše uvo i to je činjenica koja je nepromenjiva - vrlo je moguće da će u vašim ušima ANC raditi odlično, dok će u nečijim drugim biti mnogo manje izražen. Zbog toga bi bilo idealno kad biste mogli da testirate slušalice u prodavnici pre kupovine, a u Huawei Store prodajnim mestima to svakako jeste opcija pre kupovina. Ako vam ANC odgovara - to je to, ali ako ne odgovara možda je bolje da se odlučite za neke druge Bluetooth slušalice iz FreeBuds ekosistema, sa navlakama, koje lepo začepe uvo u potpunosti.

Ako želite da koristite slušalice za igranje igara i za gledanje videa jedini način da vam slika i zvuk koji se ne poklapaju ne pokvare doživljaj jeste da slušalice podržavaju brz odziv tj. da im latencija (kašnjenje) ne bude velika. Huawei FreeBuds 4 slušalice podržavaju latenciju od 90 do 150 milisekundi, što je dovoljno da sve teče glatko bez obzira na video ili igru.

Zaključak, konkurenti i kupovina

Huawei FreeBuds 4 slušalice obezbeđuju kvalitetnu reprodukciju muzike i po našem ličnom iskustvu daleko su bolje po tom pitanju od FreeBuds 3 slušalica. Izolacija buke jeste bolja, a visoki i bas tonovi su lepše izbalansirani, dok na kvalitet reprodukcije možete da utičete ekvilajzerima. Zvuk jeste nekako prigušen tokom ukidanja pozadinske buke, ali i na to imate mogućnost da utičete putem podešavanja kroz opisanu AI Life aplikaciju.

Kvalitet zvuka je najčešće čist, izbalansiran i na Huawei uređajima glasan. Ipak, korišćenje slušalica sa telefonima drugih proizvođača telefona moglo bi da dovede do značajno tišeg zvuka, što se može pripisati različitim faktorima. Ovde se opet vraćamo na to da bi slušalice svakako trebalo testirati sa aktivnim uređajem pre same kupovine.

Basove dodatno možete da pojačate putem ekvilajzera, ali i da pročistite glas, kako u domenu muzike, tako i tokom video reprodukcije i samih poziva. Sjajno je što je Huawei odvojio ove profile, jer kad se koristi profil za poboljšanje glasa za sve tri kategorije može da dođe do neprirodno izdvojenog glasa izvođača. Zato aktivirajte profil poboljšanja glasa za pozive uvek, a za muziku i multimediju samo povremeno, kada vam to bude baš potrebno - recimo, poboljšanje glasa je idealno za slušanje ili gledanje podkasta!

HUAWEI FreeBuds 4 VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

Ovo su prve Huawei slušalice sa velikim 14,3 milimetara LCP dinamičkim drajverima, koji nisu uobičajeni za ovu klasu. Podržan je Bluetooth v5.2, a slušalice se svaka pojedinačno povezuju na aktivan uređaj, ne jedna za drugu, što omogućava direktniju i kvalitetniju reprodukciju muzike sa manje kašnjenja i mimoilaženja slike i tona.

Huawei FreeBuds 4 slušalice ZA:

  • Odličan dizajn i kvalitet izrade (srebrne su naš izbor)
  • Kvalitetna reprodukcija muzike
  • Poboljšan kvalitet poziva i mogućnost podešavanja glasa
  • Povezivanje sa dva uređaja istovremeno i
  • Mogućnost upotrebe za snimanje zvuka u video kameri (stereo kvalitet).

Huawei FreeBuds 4 slušalice PROTIV:

  • Autonomija je trebalo da bude duža
  • Ukidanje pozadinske buke ne radi uvek najbolje i
  • Jačina zvuka pada na telefonima koji nisu Huawei.

Huawei FreeBuds 4 konkurenti:

  • Apple AirPods 2. generacija
  • Samsung Galaxy Buds Live.

Huawei FreeBuds 4 su značajno unapređenje u odnosu na FreeBuds 3 po pitanju kvaliteta zvuka, izrade, povezivanja na više uređaja i boljeg upravljanja dodirom i prevlačenjem. Ako vam odgovaraju za uši - sve preporuke za kupovinu, posebno kad ih pronađete na nekoj od akcija koje Huawei redovno održava, ali jedno bismo ponovo želeli da istaknemo - isprobajte slušalice pre kupovine na prodajnom mestu i odmah utvrdite jesu li Open-fit FreeBuds sluške za vas ili ne.

Ako jesu - ne oklevajte, ali ako nešto žulja odmah ili kvalitet zvuka na prvu nije sjajan - potražite neke druge FreeBuds slušalice, koje će vam bolje odgovarati!

Huawei FreeBuds 4 slušalice specifikacije:

  • Težina slušalica pod 4,1 gra, težina kolevke 38 grama
  • Podržani HarmonyOS, HMS, Android i iOS
  • Baterije u slušalicama pod 30 mAh, kućište 410 mAh
  • Autonomija 2,5 sata sa ANC i 4 bez, uz do 14 sati uz kućište ANC i 22 sata bez ANC
  • Brzo punjenje (15 minuta za 2,5 sata bez ANC), bežično punjenje i kablom
  • Kontrole dodirom, pritiskanjem i prevlačenjem
  • Drajver veličine 14,3 milimetra LCP dinamički povezivanje na dva uređaja, stereo snimanje
  • Bluetooth v5.2 sa automatskim uparivanjem na sve uređaje
  • Aktivno potiskivanje buke, dva režima redukcije buke, ekvilajzeri za podešavanje
  • IPX4 vodootpornost, detekcija nošenja, tri mikrofona, latenciji od 90 do 150 milisekundi, dve boje kućišta, AI Life aplikacija
  • Cena 20.999 RSD.