Matter nam treba

NAJZAD UNIVERZALNI JEZIK SVIH: Google, Apple, Samsung, Microsoft i svi drugi sarađuju na najvažnijem standardu do sada

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Više od 170 kompanija moglo bi zajednički da stvori platformu, koja bi zaista mogla da promeni tehnološki svet kakav znamo - ako se zaista slože …

Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Matter standard je novi zajednički projekat preko 170 kompanija, koji će objediniti sve pametne uređaje na jednom mestu i pod univerzalnim jezikom tako da svi oni mogu da sarađuju međusobno.

Kao što igre možemo da igramo sa igračima sa PC, Sony i Microsoft konzola, pa i sa mobilnih telefona svi zajedno, tako će i pametni uređaji moći da komuniciraju jedni s drugim i da servise jednih koristimo na drugima u okviru Matter standarda.

Malo je reći da je ovo veliki iskorak u pravcu olakšavanja i ubrzavanja smart home i Internet of Things industrije, koje se već neko vreme muče po svim pitanjima. Nedostatak standarda, bezbednosni rizici i nedostatak pravih zaštitnih rešenja, kao i veliki broj različitih ekosistema onemogućili su brži razvoj pametnih domova i IoT ekosistema. Matter standard, koji spaja preko 170 kompanija u jedan ekosistem, pod uslovom da ga te kompanije zaista ispoštuju, omogućiće da svi ti uređaji sarađuju međusobno, ali i da zadrže mogućnost rada u okviru ekosistema svog proizvođača.

Kompanija Amazon najavila je da će gotovo ceo portfolio njenih popularnih Echo uređaja raditi i pod Matter standarda do kraja 2021. godine, kada bi trebalo da zaživi i Matter standard u celosti.

Matter će rešiti pitanje kompatibilnosti sa W-Fi, Thread i Bluetooth Low Energy konekcijom i njihove međusobne mreže, kako bi korisnici mogli da ih koriste u ekosistemu bez obzira na način povezivanja i proizvođača. Matter standard otvara vrata i boljoj zaštiti i bezbednosti svih uređaja, jer će moći da se razvijaju rešenja kojima će biti obuhvaćeni svi vodeći i oni manji proizvođači.

To će smanjiti troškove i povećati dostupnost rešenja za zaštitu i suzbijanje malverzacija u ovim sistemima, koji su sad dokazano najslabija karika u povezivanju mašina sa mašinama.

Matter je bio neophodan i dobro je da nam stiže!